Annons

”Många är färgade av hur föräldrarna röstar”

På torsdagen var det skolval på Falkenbergsskolan, med valsedlar och röstningsbås. Eleverna på högstadiet träffade politiker förra veckan, men det kan ändå vara svårt att bestämma sig.
Kalmar län • Publicerad 6 september 2018
Ida Jonsson och Thea Burvall, 8A, röstar i skolvalet på Falkenbergsskolan, där Hampus Svensson och Nadine Törnkvist är röstmottagare.
Ida Jonsson och Thea Burvall, 8A, röstar i skolvalet på Falkenbergsskolan, där Hampus Svensson och Nadine Törnkvist är röstmottagare.Foto: Pia Olofsson

Hampus Svensson och Nadine Törnkvist från elevrådet är röstmottagare. Det är inte svårt att pricka av namnen på de första som kommer in i aulan och röstar, eftersom det är deras klasskamrater i 8 A. Ingen av de två har bestämt sig än hur de ska lägga sin egen röst.

– Vi har lyssnat på politikerna, men vissa partier säger samma sak, säger Hampus Svensson.

Annons

– Vi är förberedda och har fått lära oss väldigt mycket om politik och förra veckan var politikerna här så att vi kunde intervjua dem, men det är många partier. Det blir första gången vi röstar i ett skolval, säger Nadine Törnkvist.

41 skolor i länet deltar i skolvalet och på Falkenbergsskolan i Kalmar röstar hela högstadiet. De flesta elever vet precis hur de ska göra, tar en eller ett par valsedlar och ställer sig i det gröna båset.

– Vi är den enda skolan som bjudit in politikerna. Vi bjöd in alla åtta riksdagspartier. Det var bara Sverigedemokraterna som inte kom, säger studie- och yrkesvägledaren Anna Lagergren.

– Politiker och elever satt i grupper vid olika bord och diskuterade teman som skolan, Kalmars framtid, ideologi och prioriterade valfrågor. Politikerna var väldigt imponerade av att elevernas hade så intressanta tankar, berättar samhällskunskapsläraren Ulf Johnson.

Karl Tuomisto och Alvin Westin bläddrar bland valsedlarna för att rösta i skolvalet på Falkenbergsskolan.
Karl Tuomisto och Alvin Westin bläddrar bland valsedlarna för att rösta i skolvalet på Falkenbergsskolan.Foto: Pia Olofsson

Varför har ni skolval?

– Det är jättespännande i den demokratiska processen att träna på hur man röstar, säger Ulf Johnson.

– Det märks att många är färgade hemifrån, av hur föräldrarna röstar, eller av en kompis som kan mycket. Många partier framstår som väldigt lika varandra och jag försöker trycka på att eleverna ska sätta sig in de olika ideologierna bakom så att de kan fatta egna beslut, säger han.

Gabriella Lundberg röstar i skolvalet på Falkenbergsskolan
Gabriella Lundberg röstar i skolvalet på FalkenbergsskolanFoto: Pia Olofsson

Rösterna ska räknas senast på fredagen och resultatet skickas in till Valmyndigheten, som står för allt material. Skolan följer upp resultatet, både från skolval och riksdagsval, berättar Ulf Johnson.

– Det finns många frågor om hur man bildar regering bland annat.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons