Barometern har träffat flera drabbade tjejer

Kalmar Artikeln publicerades
Minst nio tjejer blev trakasserade på Larmtorget under nyårsafton.
Foto:Paul Madej
Minst nio tjejer blev trakasserade på Larmtorget under nyårsafton.

Minst nio tjejer blev trakasserade på Larmtorget under nyårsaftonen och polisen söker nu efter vittnen som kan berätta om händelserna. Barometern har träffat flera drabbade.

Wilma hade haft en trevlig nyårsafton. Vid halv två bestämde hon sig för att gå hem till Stensö från Larmtorget. Vid Cafe Corner kom fem eller sex killar fram till henne.

– De var framfusiga, ­tafsade på mig, ville kyssa mig. Jag stötte bort dem, men de gav sig inte. De ­pekade på en bil och försökte dra mig dit. Det var så genomplanerat, tre ­tafsade på mig och två höll vakt, säger hon.

LÄS MER: Två män misstänkta för ofredande på Larmtorget

  Räddare i nöden blev en förbipasserande kille. ­Enligt Wilma uppfattade han att killmobben pratade persiska och han frågade henne om hon var okej. Det var hon inte. Han tog henne då i försvar och det blev bråk. En polisbil kom förbi, de attackerande ­killarna blev rädda och sprang i väg.

  – Killen som räddade mig tog hand om mig och körde hem mig till mina föräldrar. Hade inte han kommit hade jag kanske blivit våldtagen.

  Hur har det påverkat dig?

  – Jag kommer aldrig gå hem ensam längre, jag är alldeles för rädd, säger Wilma.

  Det var inte den enda händelsen under nyårsaftonen. På Larmtorget strax före 12-slaget var det ­packat med människor. Ett glatt tjejgäng gick in i trappuppgången i hyreshuset där Emilia, en ­annan tjej, bor. Två killar trängde sig in, en av dem började tafsa på Emilias kompis, en annan tjej gick emellan och fick ett slag i ansiktet.

  Tjejerna sprang då upp till sin lägenhet, låste dörren och lyckades ­hindra en kille från att ta sig in.

  – Killen pratade engelska och vägrade ge sig, ­säger Emilia.

  Tidigare hade ytterligare en tjej blivit sexuellt ofredad på en nattklubb på Larmtorget. Det ska då ha handlat om ett gäng som omringat yngre tjejer och gjort närmanden.

  Polisen bekräftar uppgifterna.

  – Det var utländska ­killar som antastade tjejer runt Larmtorget. Hittills har vi nio polisanmälningar men vi tror att det är fler som blivit utsatta, säger Johan Bruun, informationsansvarig vid polisen i Kalmar.

  Ungefär samtidigt med händelsen på Larmtorget blev minst 90 kvinnor ­antastade på järnvägs­stationen i Köln. Liknande händelser skedde även i Gävle och i Hamburg.

  – Men vi vet för lite för att kunna dra några slutsatser eller paralleller, ­säger Johan Bruun. Vi vill gärna ha bilder eller filmer från allmänheten som kan hjälpa oss att ta det här ­vidare, säger han.

  Har det blivit värre runt Larmtorget den senaste tiden?

  – Det är inte vår uppfattning, säger Johan Bruun.

  Sociala medier har svämmat över med kommentarer. Det har handlat om ryktesspridning och många av dem med klara rasistiska undertoner.

  – Vi måste kunna diskutera det här utan att bli kallad rasist, säger krögaren Thomas Kazantzidis som driver nattklubben där en av tjejerna blev ­antastad. Vi måste sätta gränser och informera om vad som gäller i Sverige, säger han.

  Emilia och Wilma heter egentligen något annat.