Män gripna för mordförsök har släppts: ”Misstankarna har försvagats”

KALMAR Artikeln publicerades
Det var på måndagskvällen som en 19-årig man knivskadades svårt vid centralstationen.
Det var på måndagskvällen som en 19-årig man knivskadades svårt vid centralstationen.

De två män som suttit anhållna misstänkta för mordförsöket vid stationen i Kalmar har släppts.

– Misstankarna mot dem har försvagats avsevärt, säger åklagaren Johan Fahlander.

Männen greps efter att en 19-årig man knivskadats allvarligt vid ett bråk vid centralstationen på måndagskvällen. De har hela tiden förnekat brott och Johan Fahlander säger att misstankarna mot dem minskat under utredningens gång.

– Det har att göra med förhörsuppgifter från personer som varit på plats och annan bevisning som kommit fram. Det fanns, som jag såg det, inget utrymme att begära dem häktade, säger Johan Fahlander.

Han har tidigare i Barometern uttryckt sin förvåning över att det inte finns någon kameraövervakning vid stationen. Men utredningen tog en ny vändning på torsdagen när polisen plötsligt fick reda på att det visst fanns ett antal kameror på platsen.

– När polisen ställt frågan om kameror tidigare har svaret varit nej. Men nu visade sig att det fanns kameror som var satta under avveckling eller något liknande, som trots allt var i funktion under brottstiden. Det var rätt överraskande.

Filmerna har granskats och blivit ett viktigt bevisföremål.

– Kamerorna täcker tyvärr inte platsen där händelsen äger rum, men man kan ändå se flera involverade personer som rör sig i området och det har också sitt värde.

En kniv som kan ha använts vid mordförsöket har hittats vid stationsområdet och skickats för teknisk analys.

Har misstankarna riktats mot några andra personer i stället?

– Jag vill inte gå in på det i nuläget.

Polisen har flera förhör kvar att göra, säger Johan Fahlander, som menar att det fortfarande är svårt att bena ut vad som egentligen hände på måndagskvällen.

– Det flesta talar om att det varit ett allmänt slagsmål och en kaosartad situation. Hur många som är inblandade är oklart, men det rör sig nog om minst tio personer.

– Det är ett svårt utredningsläge. De inblandade verkar tala mycket i egen sak, de tonar ner sin egen roll och framhåller att någon annan är skyldig.

Känner de inblandade varandra sedan tidigare?

– Jag tror att de känner varandra till namn och utseende i alla fall. Men vilken relation de haft framgår inte riktigt. Det verkar handla om en konfrontation mellan två gäng som har inbördes lojaliteter.

Johan Fahlander säger att det fortfarande är oklart vad som kan ha legat bakom bråket.

– Det går inte att säga tydligt utifrån förundersökningen. Polisen menar att det pågår narkotikahantering vid stationen, men det är bara en gissning att det skulle kunna ha med det att göra eftersom ingen av de inblandade säger något om det.