Man döms till skyddstillsyn för brott mot elva personer

Kalmar Artikeln publicerades

Den medelålders mannen döms för brott mot elva av tolv målsäganden. Totalt blir han skyldig 37 000 kronor i skadestånd.

Mannen döms för nio fall av ofredande, ett falskt larm, en falsk tillvitelse och ett grovt förtal - men inget olaga hot.

Rättegången i Kalmar tingsrätt hölls trots att mannen själv inte var på plats. Han hänvisade till hälsoskäl och rätten beslutade att fortsätta med förhandlingen ändå. I olika perioder under de senaste tre åren har han utsatt människor för trakasserier och ofredanden via telefon, sms och/eller e-post.

Mannen åtalades för fem fall av olaga hot, ett av dem mot en privatperson som skulle ha hotats genom ett meddelande på telefonsvararen. Men tingsrätten menar att ingen röstanalys har gjorts för att fastställa att det verkligen är den medelålders mannen som pratar på telefonsvararen, även om mycket tyder på det. Dessutom har meddelandet varit kränkande, men inte innehållit något hot som var ägnat att framkalla fruktan, enligt tingsrätten. Det innebär att den medelålders mannen inte döms för något brott mot privatpersonen.

 

Läs mer här:

 

Ytterligare ett av de olaga hoten var en bild på ett blodigt handavtryck som skickades till en journalist. I det fallet menar tingsrätten att flera personer nämns i meddelandet och att det inte är klart att hotet var riktat mot journalisten. De tre meddelanden som mannen skickade till en polis, och som åklagaren menade var att betrakta som olaga hot, menar tingsrätten kan tolkas hotfullt men att andra tolkningar inte kan uteslutas. Mannen skrev bland annat ”inbilla dig inte att en sån som ni kommer billigt undan” till polisen.

Alla de övriga brott som mannen åtalades för, fälls han också för. Det handlar om en mängd meddelanden och telefonsamtal till personer som han kommit i kontakt med på olika sätt. Det har varit tjänstemän, poliser och styrelseledamöter som har drabbats.

 

Fakta

Det här döms mannen för

Ofredande mot en kommunanställd via telefon och e-post.

Grovt förtal mot en polis med chefsuppdrag via telefon, e-post, sms och mms som har spritts till kollegor, media och myndigheter fått del av dem.

Ofredande och falsk tillvitelse mot en polis som haft chefsuppdrag, via samtal och e-post samt en felaktig anmälan om att polisen skulle vanvårda sin hund.

Ofredande mot en företagare via telefon och sms.

Ofredande mot en tjänsteman vi telefon, sms och e-post.

Ofredande mot en journalist via telefon och inspelade telesvarmeddelanden.

Ofredande mot en läkare via telefon och sms.

Falskt larm och ofredande mot en pensionerad polis genom att larma SOS om att polisen var på väg att begå självmord, samt ringt, sms:at och mms:at ett stort antal gånger.

Ofredande mot en styrelseledamot genom att ha ringt till vederbörande och dennes partner samt spelat in flera telesvarmeddelanden.

Ofredande mot en styrelseledamot via telefon och meddelanden.

Visa mer...

 

När det kommer till påföljden har tingsrätten övervägt mannens hälsotillstånd. Han har själv uppgett att han har både psykiska och fysiska åkommor och tingsrätten konstaterar att det rör sig om allvarliga problem. Mannen kan inte heller se sin del i det som hänt, skriver tingsrätten. Dessutom är han inte dömd för något brott tidigare. Han döms därför inte till fängelse utan till skyddstillsyn med särskild föreskrift om att underkasta sig psykiatrisk behandling. Mannens hälsotillstånd gör det olämpligt att döma honom till samhällstjänst och några böter blir det inte heller, eftersom tingsrätten inte vill minska mannens möjligheter att betala de totalt 37 000 kronor i skadestånd som han döms till.