Man döms för mordförsök vid Max

Kalmar Artikeln publicerades
Glasflaskan som 32-åringen använde vid attacken.
Glasflaskan som 32-åringen använde vid attacken.

Den 32-årige man som åtalades för att ha attackerat en man med en avslagen flaska utanför hamburgerrestaurangen Max döms nu till fängelse i fem år för mordförsök.

Det var efter en en utekväll i somras som två sällskap råkade i bråk utanför Max.

Enligt flera av de inblandade ska bråket ha tagit sin början genom att en 37-årig kvinna plötsligt började uttala sig med nedsättande uttryck om personer med utländsk härkomst.

I det efterföljande bråket blev en man i 20-årsåldern attackerad med en avslagen flaskhals och fick skador nedanför örat, på halsen, huvudet, överarmen och handen.

Enligt tingsrätten har åklagaren lagt fram stark bevisning för hur angreppet gick till; att 32-åringen knuffade ner brottsoffret på knä, ställde sig bakom honom och höll om hans huvud med ena armen medan han med andra armen skar honom vid halsen.

I domen skriver tingsrätten att 32-åringes agerande framstår som målinriktat och att han visat mycket stor hänsynslöshet, vilket starkt talar för att han haft uppsåt att döda brottsoffret.

Domen blir fem års fängelse för försök till mord. Mannen ska vara kvar i häkte till straffet verkställs. Han ska också betala 118 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Den 37-åriga kvinnan, som stod åtalad för misshandel och förolämpning frias från misshandel men döms till dagsböter för förolämpning.

Tingsrätten anser att det varit hon som börjat med nedsättande uttryck och att hon verkar ha varit aktiv i att driva den verbala konflikten. Kvinnan har själv berättat att hon och brottsoffret knuffade på varandra, men då ingen av de inblandade i bråket kunnat uppge var slagen och sparkarna träffade samt att brottsoffret inte fått några fysiska skador frias hon för misshandel. Hon döms däremot för att ha förolämpat brottsoffret genom att ha uttryckt sig nedsättande.

Texten uppdateras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.