Podd-profilen: ”Man borde ta om rättegången”

Stockholm. Artikeln publicerades

Oskarshamnssonen och journalisten Anton Berg ägnade ett halvår åt mordet i Kalamark inför podden om fallet. När huvudvittnet ljugit, så borde rättegången tas om, menar han.

Anton Berg hade en idé om att göra en svensk version av den amerikanska krimpodden Serial. Han började fråga omkring bland stjärnadvokaterna för att få tips om fall de trodde var tveksamma, där det fanns mer att ­gräva i.

– Nästan alla nämnde mordet i Kalamark, säger han.

Det var så han började gå ­igenom fallet. Han upptäckte snart att det var mycket som var ogjort, men även mycket som kunde göras.

  – Vi testkörde exempelvis den sträckan det påstods att Kaj Linna hade kört till bröderna.

  Det visade sig att Kaj Linna måste ha haft väldigt bråttom, att han måste haft idealiskt underlag och perfekta däck för att köra sträckan på den tiden rätten hävdar. Ändå hade det varit närapå omöjligt att hinna.

  Kan du som journalist ha en uppfattning?

  – Jag har bråkat lite med mig själv där, men kommit fram till att jag fått så pass mycket fakta och att det finns så många felaktig­heter i det här att man borde ta om rättegången. Vittnet är inte trovärdigt och det är ändå hans ­utsaga som man byggt fallet runt. Vi har i vår podd visat att han medvetet undanhållit uppgifter och att han ljugit om att han faktiskt var på plats för att köpa knark.

  Resultatet av arbetet blev den första delen i podden ”Spår” som sändes i åtta avsnitt.

  Anton Berg kommer från Figeholm och Spår gjordes tillsammans med Mattias Jonsson.

  LYSSNA PÅ PODCASTEN SPÅR:

  Här hittar du de fem avsnitten om Karlamarksmordet