Såg sin cykel stjälas – följde efter gärningsmannen

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmarbon såg sin cykel bli stulen och följde efter gärningsmannen. När polisen fick tag på den misstänkte fanns bara en liten detalj från cykeln kvar i bilen – men denna binder honom till stölden som han nu har häktats för.

– Han har varit i Sverige som turist och häktas på grund av flyktfara, säger åklagare Thomas Hagman.

Det var utanför Lars Kaggskolan i lördagseftermiddag som cykelstölden ska ha inträffat. Cykelägaren såg den misstänkte tjuven lasta in cykeln i sin bil. Cykelägaren och hans vän valde då att följa efter bilen. Samtidigt larmade de polisen.

Vid ett tillfälle, i trakterna kring sjukhuset, tappade de gärningsmannens bil ur sikte. Nästa gång de fick syn bilen var cykeln inte längre kvar.

På en parkering i Kalmar fick polisen sedan fatt på den misstänka cykeltjuven, som är i 25-årsåldern.

– Vi gör då en husrannsakan i bilen och där hittar vi en liten detalj från en cykel som tillsynes är bortsliten, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Denna detalj är anledningen till att mannen sedan kunde anhållas. Cykelägaren hittade sedan sin stulna cykel slängd i anslutning till platsen där de hade tappat gärningsmannen ur sikte.

– Cykeln och detaljen vi hittade i den misstänktes bil matchar precis och på så vis är det bevisat att cykeln har varit bilen, säger Robert Loeffel.

På söndagen begärdes mannen, som inte har någon hemvist i Sverige, häktad. Under måndagens häktningsförhandlingar valde tingsrätten att gå på åklagarens linje.

– Han har varit i Sverige som turist och häktas på grund av flyktfara, säger kammaråklagare Thomas Hagman.

Vad har han för inställning till brottet?

– Han förnekar brott. I alla fall gjorde han det ett tag, sedan är jag inte säker på vad som har hänt. Jag har fått reda på att han kan vara beredd att erkänna och motta ett strafföreläggande, Thomas Hagman.