Mäklaren: "Nära en hårt trafikerad väg"

Kalmar län Artikeln publicerades
På Ekeby 108 i Högsby finns denna svårsålda fyrarumsvilla på knappt 80 kvadratmeter. Priset i dagsläget är 375 000 kronor.
Foto:Hemnet
På Ekeby 108 i Högsby finns denna svårsålda fyrarumsvilla på knappt 80 kvadratmeter. Priset i dagsläget är 375 000 kronor.

I närmare fem år har den röda villan utanför Högsby legat ute till försäljning på Hemnet. Varför har det blivit så?

– Läget, läget, läget, säger mäklaren Mats Calmstierna. 

LÄS MER:

Här hittar du listan med de tio mest svårsålda husen i länet!

I annonsen kan du läsa om ett "härligt mindre hus med kakelugn, rörspis och kamin". Det finns även ett badrum i "modernt skick" och en trädgård som beskrivs som lättskött. Så vad är problemet? Mats Calmstierna förklarar varför det ibland kan ta flera år att sälja vissa hus.

– Det är som vi mäklare brukar säga, de tre viktigaste sakerna är läget, läget och läget - sedan kommer allt annat. Just det här huset ligger nära en rätt så hårt trafikerad väg.

Det är riksväg 34 mellan Ålem och Motala som är närmsta grannen, något som inte direkt får spekulanterna att flockas. Mats Calmstierna har en del utländska kunder och med ett annat läge hade det sett annorlunda ut.

–  Om det hade legat inne i skogen kunde jag ha sålt det hur många gånger som helst. Tyskar eller danskar hade köpt omedelbart, och det är ju ett charmigt hus, säger han.

Generellt för hus som har legat ute länge till försäljning så finns det "flera orsaker och anledningar" enligt Mats, en av de främsta brukar vara den ekonomiska biten.

– Har man köpt huset dyrt kanske man inte har råd att sälja med förlust, ofta kan det vara så, säger han och fortsätter:

– Annars är den traditionella vägen att man just sänker priset. Om det inte har blivit sålt är det ofta en kombination av fel pris sett till läget.

Enligt honom har det inte varit några spekulanter på sistone. Dessutom lider Högsby av att det både är låga priser och låg efterfrågan, vilket gör att husköparna har mycket att välja på - "och då faller detta hus bort", menar Mats Calmstierna.

– När objekt har legat så här länge är det nästan gränsfall att man tar bort det, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.