Lyx-knarket ökar kraftigt i länet – har blivit en folkdrog

Kalmar Artikeln publicerades

Kokainet ökar explosionsartat i Kalmar län.

Drogen återfinns i alla samhällsklasser och i många olika miljöer – från krogliv och idrottsevenemang till missbruksmiljöer och fyllekörningar.

Han står i kön till Guldfågeln Arena när han stoppas av vakten. Matchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg ska snart börja.

– De ber mig att visa snusdosan. Jag säger nej. Jag försöker slänga den och sticka därifrån, säger den i dag 27-årige IFK-Göteborgsupportern.

Före matchen har han tillbringat lördagskvällen i Kalmar och festat med kompisar. Kvar i snusdosan finns 0,3 gram kokain.

27-åringen grips av polis och tas till polishuset för provtagning. Ett halvår senare döms han till dagsböter för ringa narkotikabrott.

– Det är enkelt att få tag i. Det har aldrig varit något problem för mig. Det är ett telefonsamtal bort, säger 27-åringen.

Han är inte ensam.

Barometern-OT har med hjälp av databasen Acta Publica gått igenom domar, åtal och strafförelägganden från 2014 till i dag.

Vår undersökning visar en explosionsartad ökning av kokain i Kalmar län. Antalet kokainanvändare som lagförs för sina brott har fyrdubblats på fem år.

 

– Det var en jättedum grej, säger en 21-årig kvinna från Skåne.

Hon greps på Emmabodafestivalen efter att ha tagit kokain. Polisen lade märke till att hon kastade in ett föremål i tältet när de närmade sig, och beslutade sig för att kontrollera henne.

Föremålet var bara en solkräm, men det spelade ingen roll. Hon fick lämna prover och testade positivt för kokain.

I februari året efter fick hon ett strafföreläggande där hon tvingades betala dagsböter.

– Det är jävligt vanligt att folk tar det, säger hon.

För hennes del började det med cannabis och kriminella kamrater.

– Jag rökte cannabis innan. Genom vännerna träffade jag gängmedlemmar. De tog ganska mycket kokain och livnärde sig på att göra kriminella saker. Jag var nyfiken på det och ville förstå varför folk tog det.

I dag rör hon inte droger, uppger hon.

 

Just Emmabodafestivalen har varit föremål för polisens uppmärksamhet. En del av ökningen av antalet kokaindomar kan förklaras med polisens hårdbevakning av festivalen. Men även om man räknar bort Emmabodafestivalen har antalet kokainfall i rättssystemet i Kalmar län tredubblats.

Nationell statistik visar en liknande utveckling. Tullverkets beslag av kokain har ökat lavinartat. Och antalet personer som testar positivt för kokain när de omhändertas av polis har ökat med 233 procent, visar siffror från Rättsmedicinalverket.

 

– I den kretsen jag umgicks, där höll alla på med det och tjänade pengar på det. Jag tänkte att jag kunde pröva, säger en 23-åring från Nybro.

Han greps vid Mc Donalds i Nybro, påverkad av kokain och cannabis. Narkotikan var en del av vardagen, berättar han.

– Det kunde vara att en polare kom hem och vi hade inget att göra så vi drog en lina. Det kunde även vara när man körde bil. Det var så jag åkte dit, säger 23-åringen.

 

Kokain har länge betraktats som en överklassdrog, något som varit koncentrerat till dyra krogar i Stockholm. Men siffror från Rättsmedicinalverket visar att kokainet nu ökar kraftigt i alla landsdelar – utom just Stockholm.

Och i de domar som tidningen gått igenom återfinns bara ett fåtal höginkomsttagare. Hälften av kokainisterna har en inkomst under 10 000 kronor i månaden. Bara fem procent tjänar mer än 40 000 kronor per månad.

– Det har blivit mer folkligt. Fler tjejer också. Det kan sitta tre fyra tjejer som dricker vin och drar några linor innan de ska ut. De ser inte sig som missbrukare eller pundare, säger en 36-årig småbarnspappa bosatt i Kalmar.

36-åringen togs av polisen när han körde bil kokainpåverkad på Trädgårdsgatan i Kalmar i mars 2015. Han växte upp i en socialt utsatt stadsdel i Malmö där många av hans vänner langade narkotika, berättar han för Barometern-OT.

I dag har han helt lagt av med drogerna. Kokainincidenten från 2015 beskriver han som ett tillfälligt återfall.

– Kokain i min värld är bara negativt. Jag blev bara av med körkortet. Men jag har sett så många bekanta och barndomsvänner som gått under eller sitter i fängelse på grund av det.

 

LÄS OCKSÅ:

#kokaingranskning

Unikt samarbete

I dag publicerar Barometern-OT den första delen i vår stora #kokaingranskning.

Projektet är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Följande redaktioner ingår i samarbetet:

SVT Nyheter

Gotlands Allehanda

Västerbottens-Kuriren

SVT Öst

SVT Halland

Barometern

Oskarshamns-Tidningen

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april.

Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Visa mer...

 

Fakta

Så gjorde vi

Barometern-OT har gått igenom över 1 200 rättsliga dokument som vi tagit fram med hjälp av databasen Acta Publica

Vi har kunnat identifiera 270 rättsfall där personer från Kalmar län har begått kokainrelaterade brott i Kalmar län – eller där personer på besök i länet begått kokainbrott här.

Vi har bearbetat uppgifterna i dokumenten för att få en bild av vilka som använder eller säljer kokain, och hur deras liv ser ut. Med hjälp av dagsbötesbeloppen har vi också kunnat få en ungefärlig bild av deras privatekonomi.

Därefter har vi tagit kontakt med ett stort antal personer och bett dem dela med sig av sina berättelser.

Resultatet publiceras i en artikelserie med start i dag.

Visa mer...