Löpande vite på 50 000 för nedgrävd lada

Halltorp Artikeln publicerades

Fastighetsägaren har en månad på sig att avlägsna det nedgrävda rivningsavfallet efter en lada och ett grishus från sin mark. Sker inte det börjar ett löpande vite på 50 000 kronor att ticka på, månad för månad.

Det bestämde samhällsbyggnadsnämnden vid sitt sammanträde på onsdagen, och beslutet ska börja gälla omedelbart.

Avfallet måste grävas upp inom en månad och lämnas till en godkänd mottagare eller återvinnas på annat godtaget sätt, slår nämnden fast.

Det var i våras som en markägare grävde ner resterna av en lada och ett grishus utan tillstånd. Händelsen anmäldes av en granne, som befarade att farliga ämnen skulle läcka ner till en dricksvattenbrunn i närheten.

Beslut om vite togs redan då, men överklagades av fastighetsägaren till flera instanser, men utan gehör. Grannen vill å sin sida att kommunen ska gräva upp avfallet och sedan skicka notan till fastighetsägaren.

Fastighetsägaren har redan tidigare dömts att betala 25 000 kronor, och på onsdagen började det nya beslutet att gälla, alltså ett löpande vite på 50 000 kronor per månad, om inget görs.

Att kräva verkställighet av kronofogden är nästa steg, men kommunen hoppas att det löpande vitet ska göra susen.

– Det är ju vårt syfte, att tvinga fram en åtgärd, det är det som är målet, säger samhällsförvaltningens nye chef Johan Wendell, som tillträdde sin tjänst i början av veckan.

– Ja, vi måste tömma ut den här möjligheten först, säger Mattias Adolfson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.