Loord ödmjuk inför riksdagsplatsen

Nybro/Kalmar Artikeln publicerades
Jimmy Loord (KD) klappas om av partikamraten Christopher Dyvik på valnatten efter att KD:s fina valresultat gett Loord en riksdagsplats.
Foto: Johanna Eriksson
Jimmy Loord (KD) klappas om av partikamraten Christopher Dyvik på valnatten efter att KD:s fina valresultat gett Loord en riksdagsplats.

Kristdemokraten Jimmy Loord, 38, tar steget från kommunpolitiken i Nybro till riksdagen i Stockholm. ”Jag känner mig hedrad men också ödmjuk”, säger han.

Kristdemokraterna har haft en jobbig mandatperiod. Långa stunder har opinionsmätningarna pekat mot ett uttåg ur riksdagen – men en stark valspurt gav 6,4 procent och Nybrobon Jimmy Loord fick en plats i riksdagen på Västervik-moderaten Harald Hjalmarssons bekostnad.

– Jag har förberett mig för det här uppdraget en tid men det var väl först för en vecka sedan när man såg opinionssiffrorna som man började tro att det var möjligt, säger Jimmy Loord.

Personkryssen ska först räknas innan Loord kan känna sig helt säker.

– Jag tror inte någon kryssar sig förbi. En annan sak är ju att vår partiledare toppar alla riksdagslistor men jag tror att hon väljer en plats för sitt eget län, säger han.

Varför blev resultatet så bra för KD?

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse. Dels har vi fått genomslag för våra profilfrågor inom omsorg, äldrevård och trygghet, dels har alla valarbetare gjort ett fantastiskt jobb. Men man kan förstås inte bortse från Ebba Busch Thor-effekt.

I Kalmar län gick KD framåt i samtliga tolv länskommuner och ökade rejält också i landstingsvalet.

– Det märks att vi har medvind och får gehör för vår politik överallt, säger Jimmy Loord

Vad kommer du att driva för frågor i Stockholm?

– Jag har redan skrivit min första motion som handlar om fler viltstängsel i Kalmar län. Jag är också väldigt engagerad i LSS-frågan. Över huvud taget kommer jag att jobba för att hitta ett brett samarbete i länsbänken för länets viktiga frågor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.