Lögn ledde till kallt knarkfynd

Kalmar Artikeln publicerades

Den 25-årige missbrukaren på tillfälligt besök i Kalmar försökte avleda patrullen. Ögonen avslöjade mycket, men det var lögnen som ledde poliserna rätt.

Onsdagen den 11 juli i år stod en 25-årig man vid Centralstationen i Kalmar och väntade på buss 105 mot Mörbylånga. Dagen efter skulle festivalen Ölands Roots starta och mannen ska ha varit på väg dit.

En polispatrull åkte förbi och tog kontakt med honom. De konstaterade att 25-åringen hade stora pupiller och var aningen rödögd. Han svarade undvikande på frågor och sade till patrullen att ta någon annan än honom.

Det hade inte poliserna lust att göra, men det som slutligen fick de att fatta beslut om kroppsvisitation var att 25-åringen ljög för dem.

Det visade sig att mannen hade nästan 30 gram cannabis på sig. Den största delen av narkotikan hade han gömd i en sorts kylväska.

25-åringen åtalades under fredagen vid Kalmar tingsrätt för ringa narkotikabrott.

Vad var lögnen då? Svaret är att han uppgav för patrullen att han aldrig tidigare haft kontakt med polisen. Men en snabb kontroll visade att det inte alls var sant. 25-åringen dömdes nämligen den 23 mars i år för fem brott, däribland ofredande och hemfridsbrott, till skyddstillsyn.