Livstidsdömda Kaj Linna får resning

Kalmar Artikeln publicerades
Advokat Thomas Magnusson.
Foto:Anders Blank
Advokat Thomas Magnusson.

Kalmaradvokaten Thomas Magnusson har beskrivit det som sitt livs viktigaste fall. Nu får hans klient resning.

För tolv år sedan dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grov misshandel. Två bröder bodde ensligt på en gård i Kalamark. En av dem mördades, den andra misshandlades grovt. Kaj Linna dömdes egentligen på uppgifter av ett vittne, det fanns ingen teknisk bevisning.

Han har två gånger tidigare fått avslag på resningsansökan i Högsta domstolen. För lite mer än ett år sedan tog Kalmaradvokaten Thomas Magnusson sig an fallet på ideell basis. Nu har alltså Högsta domstolen beviljat ny prövning.

– Jag var så fruktansvärt nervös. Jag visste att 8.45 på torsdagen får jag beskedet. Det handlar om tre års arbete som jag lagt ner, men framför allt handlar det om Kaj Linnas liv. Jag har nog inte tagit in det än, säger Thomas Magnusson till Barometern.

När vi pratade med dig senast sa du att beviljar HD resning så går Linna fri, ingen åklagare kommer att vilja driva fallet?

– Jag tror att det fortfarande är så. Nu har HD slagit fast att kronvittnet inte är trovärdigt och det är hans utsaga hela fallet bygger på.

Har du pratat med Kaj Linna?

– Nej, han är väl den enda jag inte pratat med, ha, ha. Han har besök däruppe nu och vad jag förstår råder det lite karnevalsstämning. Men vi kommer att prata senare.

I SVT-programmet Veckans brott för en tid sedan kommenterade kriminalprofessor Leif GW Persson fallet. Här kan du se programmet.