Livstidsdömde Kaj Linna väntar på sanningens minut i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Mångmiljonär och fri – eller resten av livet i fängelse.

Avgörandet närmar sig för Kaj Linna. Snart kommer beskedet. Själv är han övertygad: "Jag är fri vilken dag som helst".

En intern får efter två år begära en lufthålspermission på fyra timmar. Efter sju år får man begära sin första obevakade permission och efter tio år får man begära tidsbestämt straff. Inget av detta har Kaj Linna gjort. Han har suttit inspärrad sedan den 1 juli 2004. Inspärrad i ordets alla bemärkelser. Han har inte lämna fängelsets murar på 4 714 dagar. 113 136 timmar utan fågelsång, lövsprickning eller en väl kyld öl.

Det är en man med ett fast anslag och en lika fast blick som tar emot i besöksrummet i den mer än 165 år gamla anstalten vid Systraströmmen.

Han sätter sig i en grå galonsoffa, omgiven av foton i svartvitt som visar Västkustklippor, porlande Norrlandsbäckar och Smålandsskogar. Bilder av frihet, som i detta sammanhang snarare blir sarkastiska.

Barometern har försökt kontrollera men inte hittat någon som suttit så länge i total ofrihet. Kaj Linna har inte haft en timme, inte en minut utanför murarna.

Varför?

– Jag hade varit en fri man i dag om jag ansökt om tidsbestämt straff. Men då hade jag varit en dömd, skyldig man som släppts. Är jag fri finns det inte någon möjlighet till resning.

Så nu sitter Kaj Linna där. Rutiner hjälper honom i vardagen. Minst ett träningspass om dagen, fotboll så ofta det går. Han är noga med sömnen och han äter bra.

Julian Assange, som gömmer sig på Ecuadors ambassad London, har berättat om svårigheter med tidsuppfattningar, att han delar in sina dagar i korta tiominuterssekvenser och lider psykiskt av att vara inspärrad. Han har suttit där sedan 2010, Kaj Linna sedan 2004.

– Man har fråntagit mig 99 procent av mitt liv. Så är det. Jag äter mat och andas luft. Mycket mer har jag inte.

Förutom att inte begära permission och få sitt straff tidsbestämt har han också vägrat arbeta. Det finns sysselsättningskrav på de intagna, det har Kaj Linna struntat i.

Varför har du inte jobbat?

– Det har jag gjort. Hela tiden. Jag har varit sysselsatt.

Ovan: "Man har fråntagit mig 99 procent av mitt liv. Så är det. Jag äter mat och andas luft. Mycket mer har jag inte", säger livstidsdömde Kaj Linna.……

Ända sedan hovrätten fastställde hans dom den 18 mars 2005 har han ägnat all ledig tid åt resningsansökningar, att läsa in sig på juridik och inte minst att etablera kontakter med medier.

– Det är inget att sticka under stol med. Jag har behövt hjälp av media, jag har jobbat målmedvetet.

Hans ihärdighet, hans övertygelse om att han skulle få rätt innebar att fångvaktarna kallade honom för "besökaren". "Besöket" bakom galler har varat i snart 13 år.

DN-reportern Stefan Lisinski blev nyligen prisad för att han enträget skrivit om Kalamarksmordet, i över tio år har han vänt och vridit på fallet. Det har även Oskarshamnssonen Anton Berg gjort i krimpodden Spår. I en intervju i Barometern vid årsskiftet berättade han: "Vi var på jakt efter ett fall som vi kunde jobba med, vi pratade med alla stjärnadvokater i Stockholm, alla sa: Kaj Linna".

I ett av avsnitten intervjuas huvudvittnet "Nils", där ändrar han sin berättelse, det är också detta som ligger till grund för den resningsansökan som HD beviljade den 29 mars i år. Resningsansökan, den tredje, lämnades in för två år sedan av Kalmaradvokaten Thomas Magnusson.

– Jag letade med ljus och lykta efter en advokat som passade mig. Jag hittade Thomas och det är jag glad för. Han har gjort en fantastisk insats.

Advokaten har själv sagt att det här fallet kommer att vara hans livsgärning, det viktigaste han kommer att göra under sin karriär. Enligt egna uppgifter har han lagt ned hundratusentals kronor på fallet. Han har anlitat privatspanare och tagit fram nya uppgifter. Numera är han förordnad av Kaj Linna.

Var din advokat en av anledningarna till att du önskade förflyttning till Kalmar?

– Ja, lite så är det. Men det här är också den anstalt där jag har trivts bäst under mina år som fånge. Jag satt här mellan 2010 och 2013 och trivdes.

LÄS MER:

29/12/16: Livstidsdömda Kaj Linna får resning

23/11/16: Magnussons viktigaste strid

Han har också en flickvän som bor i Växjö, en dryg timma med tåg från anstalten.

Han har varit runt i Sverige. Men inte sett något. Han reagerade under den senaste transporten mellan Norrtälje och Kalmar.

– Vi åkte förbi Kungens kurva. Vad de har byggt, det är en helt ny stad, säger han.

Ovan: "En av utredarna var säker på att jag var oskyldig, då var de andra tvungna att bevisa att han har fel."

Jag ställer frågor om de enorma kontraster han står inför. Sanningens minut närmar sig. Han kan gå ut från anstalten, möta försommarvärmen, promenera på bron över Systraströmmen och möta friheten. Släpps han kommer han med största sannolikhet att få det största skadestånd en dömd fånge fått i svensk historia.

Joy Raman frikändes efter åtta år i fängelse, han fick 10,2 miljoner kronor av staten för lidande. Leif GW Persson har sagt att han tror att Kaj Linna bör få någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor. Linna själv menar att det snarare handlar om 20-25 miljoner kronor.

Alternativet till ett frikännande är fortsatt vistelse på anstalt. I en intervju i Barometern sa hans advokat att han tror att Kaj Linna kommer att "avsluta sina dagar i fängelse" om han inte får resning. När jag ställer alternativen mot varandra skakar Kaj Linna bara på huvudet.

– Det finns inget alternativ till frikännande. Det kommer inte ens bli rättegång i Umeå den 16 maj som planerat. Åklagaren har ingenting och kämpar förgäves. Vi har 40 vittnen som vi kan kalla. Det är till och med så att åklagarens trumfkort "Nils" gynnar mitt case.

Själv har han aldrig tvivlat på hur det har gått till. Han är säker på att det är minst tre personer inblandade. En av dem ska vara "Nils", även om han kanske inte själv deltagit. "Nils" anhölls för någon vecka sedan av åklagaren, misstanken var delaktighet i Kalamarksmordet. Men han släpptes senare i brist på bevis.

– Åklagaren fumlar och kämpar efter att hitta bevis. Han bad nyligen om två extra veckors utredningstid, han fick bara en. Det är kanske ett tecken.

Varför har det blivit så här, om du är oskyldig, varför sitter du i fängelse?

Det handlar om interna stridigheter bland utredare hos polisen. En av utredarna var säker på att jag var oskyldig, då var de andra tvungna att bevisa att han har fel.

LÄS MER:

23/11/16: Leif GW Persson: Han är oskyldig

23/11/16: Podd-profilen: ”Man borde ta om rättegången”

Den 29 december 2016 kom det efterlängtade beskedet om att Högsta Domstolen beviljar Kaj Linna resning. Thomas Magnusson trodde att hans klient skulle släppas fri i samma stund, det trodde Kaj Linna också. Men åklagaren bestämde sig likväl för att försöka få till en rättegång. För Kaj Linna innebar det inte bara längre tid i fängelse.

– Jag har förlorat båda mina föräldrar under de här fyra månaderna. Jag ville gå på begravningarna, men det skulle ha skett under sådana förnedrande omständigheter att jag avstod. Det tror jag alla förstår.

Det är inte det enda han fått offra i sitt privatliv. Han har tre barn och egentligen bara bra kontakt med äldsta sonen.

– Han var 16 år när jag försvann, så pass gammal att han har förstått. De två andra barnen har jag det lite svårare med. Det är klart att såna saker gör att man är oerhört bitter på samhället, säger han.

I fängelset har han hela haft målbilden om att inte bara bli fri, utan även frikänd och han vet precis vad han ska göra i framtiden.

– Det finns en liten ö på Kanarieholmarna som heter El Hierro. Där kommer jag att bosätta mig. Det finns ingen chans att jag kan vara i Sverige efter det som har hänt.

Läs mer om Kalamarksmordet och Kaj Linna:

19/4: Man anhållen för medhjälp i Kalamarksmordet – Linna förflyttad till Kalmar

20/3: Anton Berg förvånad över beslut om Kaj Linna

29/12/16: Livstidsdömda Kaj Linna får resning

23/11/16: Leif GW Persson: Han är oskyldig

23/11/16: Magnussons viktigaste strid

23/11/16: Podd-profilen: ”Man borde ta om rättegången”