Lilian tävlar i Mack-SM: ”Jag hoppas att den går hela vägen”

KALMAR Artikeln publicerades
Lilian Sagerfors utbildade sig till kock på Jenny Nyströmsskolan, men började arbeta som bagare 2016 på Fredriks Bröd & Bakverk. I dag driver hon Ekenäs hantverksbageri och jobbar som kock vid sidan av. I november tävlar hon i Mack-SM.
Foto: FOTOGRAF: DAVID THUNANDER/SVERIGES BAGARE & KONDITORER
Lilian Sagerfors utbildade sig till kock på Jenny Nyströmsskolan, men började arbeta som bagare 2016 på Fredriks Bröd & Bakverk. I dag driver hon Ekenäs hantverksbageri och jobbar som kock vid sidan av. I november tävlar hon i Mack-SM.

När Mack-SM avgörs i november är Lilian Sagerfors en av finalisterna.

Med sin skapelse Gutt tugg! har hon chans att ta hem titeln som svensk mästare.

– Jag hoppas att den går hela vägen.

26-åriga Lilian Sagerfors driver och äger Ekenäs hantverksbageri utanför Kalmar.

Den 9 november deltar hon i Mack-SM som arrangeras i samband med mässan Sthlm Food & Wine.

– Förra året tänkte jag: Vad kul med Mack-SM. Är det någonting man ska tävla i så är det väl det. Eftersom jag har ett bageri är det främst bröd jag bakar, så jag lever på mackor – frukost, middag och kväll.

– Jag var ute i sista sekunden med min ansökan, så jag gick in på Wirbladhs i Smedby, köpte lite fint kött och goda grönsaker och knåpade ihop något av det helt enkelt, säger hon.

Hur kändes det när du fick reda på att ditt bidrag gått till final?

– Det kändes skitkul. Man var lite i chock. Sedan förstod jag kanske inte riktigt vad det innebar, om det är en stor eller liten tävling. Men sedan när man kom på att det är SM så förstod man att det ändå är lite stort.

Lilian Sagerfors tävlingsbidrag heter Gutt tugg! och består av ett bröd bakat på stenmalt och ekologiskt mjöl, en äppelsallad med fänkål och svartkål, senapsmajonnäs på grovkornig senap, rostlock med kappa, och friterad schalottenlök.

– Det är fokus på saker som jag tycker om och som jag står för, närproducerat och ekologiskt.

– Några i min familj har smakat den. De diggade den och blev lite stolta över att de fått käka SM-mackan. Jag hoppas att den går hela vägen.

I finalen ska de åtta finalisterna göra 20 mackor på 45 minuter. En jury bedömer mackorna utifrån flera olika kriterier, som till exempel smak, utseende och råvarukostnader.

Vinnaren kan sedan titulera sig Svensk Mästare i Mack-SM 2018.

”Det är fokus på saker som jag tycker om och som jag står för, närproducerat och ekologiskt”, säger Lilian Sagerfors om sin macka Gutt tugg!
Foto: FOTOGRAF: DAVID THUNANDER/SVERIGES BAGARE & KONDITORER
”Det är fokus på saker som jag tycker om och som jag står för, närproducerat och ekologiskt”, säger Lilian Sagerfors om sin macka Gutt tugg!

– Jag är faktiskt ganska nervös. Jag har aldrig tävlat innan och man ska göra det på tid. Det känns lite läskigt, men jag har ju jobbat som kock under lunchtid och då har man lagat mat á la minute. Jag tror det är en fördel. Man har vant sig vid att man ska kunna göra många saker samtidigt under tidspress.

Det är en månad kvar, hur laddar du upp inför tävlingen?

– Jag önskar att jag kunde säga att jag skulle göra mackan nästan varje dag, men det kommer jag inte ha tid till. Jag ska helt enkelt öva så mycket jag kan så får vi se hur det blir. Det viktigaste för mig är att jag hittar de råvaror jag ska ha när det väl gäller, för de måste fraktas till Stockholm, men det ska jag lösa så klart. Jag får ladda genom att käka en jäkla massa mackor om jag inte hinner baka bröd.

Du har träffat de andra finalisterna, vad tror du om konkurrensen?

– Alla verkar jätteduktiga. Det är en hel del egenföretagare som verkligen brinner för det de gör. En kille har till exempel ett mackställe, så man känner verkligen konkurrensen. Men det är skitkul, man blir bara peppad av det, för det är klart att man vill vinna.

Läs mer om Lilian Sagerfors:

Fakta

Juryn

Juryn som bedömer mackorna består av:

• Juryordförande Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015 som äger och driver Spånga Konditori och Bullar & Bröd i Stockholm

• Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer

• Liselott Svensson, vinnare av Mack-SM 2014 som arbetar på Bageri Rosetten i Jönköping

• Gustav Fagerman, Årets Bagare 2018, som driver Artisan Bread i Karlstad

• Yohan von Engelhardt Volle, kock och produktutvecklare från bagerileverantören KåKå

Visa mer...

Fakta

Finalisterna i Mack-SM 2018

”Gimmechurri!” - Erica Andersson

”Amore” – Jeanette Ekerås

”Renklämma 2.0 med twist” – Emma Laiti

”Macka Beta Best” – Viktor Lind

”Orange is the new good!” – Ronja Sander

”Gutt Tugg!” – Lilian Sagerfors

”SmakExplosion” – Tomas Persson

”Mack-Gyver” – Mikaela Fischerström

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.