Leif GW: Han är oskyldig

Stockholm Artikeln publicerades
Foto:Maja Suslin/TT

Kriminalprofessor Leif GW Persson har kallat fallet för ett justitiemord. Han är säker på att Kaj Linna är oskyldigt dömd.

Leif GW Persson är väl insatt i Kalmarksmordet. Han har tagit upp fallet i Veckans brott och skrivit krönikor om Kaj Linna. Han har kallat domen mot honom ett justitiemord.

– Det finns uppskattningsvis 150 dömda till livstids fängelse i Sverige. Ytterst få är oskyldiga, Kaj Linna är en av dem.

Leif GW Persson berättar att utsikterna för att få resning i mordfall och som gynnar den dömde är få. Om vi undantar Thomas Quick som fick resning i åtta fall har det bara hänt fyra gånger tidigare i modern tid. När det gäller det omvända, alltså att få resning i fall som gynnar åklagaren är det betydligt enklare.

    – Ja, statistiken talar till Kaj Linnas nackdel. Dessutom är detta tredje försöket vilket inte är gynnande för honom. Och ja jag tror att han sitter oskyldigt dömd.

    Du kan fallet?

    – O ja. Jag har nog lagt ner uppskattningsvis 100 timmar på det. Det är en väldigt dålig polisutredning som ligger till grund för domarna, säger Leif GW Persson. Det hela är väldigt sorgligt, tycker jag.