Stor explosionsrisk vid jättebrand – boende uppmanas gå inomhus

KALMAR Artikeln publicerades

På tisdagskvällen utbröt en storbrand i Smålands motor på Berga industriområde. Enligt räddningstjänsten råder stor explosionsrisk och kvarteret runt byggnaderna är avspärrade.

Boende i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det finns inga uppgifter om personskador.

Vid 22-tiden gick räddningsledaren ut med ett viktigt meddelande till allmänheten i Kalmar. Boende i området uppmanas gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Det första larmet om branden på Engelska vägen kom vid 20.30-tiden på tisdagskvällen. Flera uppringare vittnade om att det bolmade ut svart rök och slog ut lågor från Smålands motor.

FÖLJ DIREKTRAPPORTERINGEN HÄR:

När räddningstjänst kom till platsen brann det kraftigt från byggnaden.

– Vi har en totalskada på Smålands motors lokaler. Det blev ett väldigt häftigt och snabbt brandförlopp, vi hann inte begränsa någonting, säger Tomas Lindström vid räddningstjänsten strax före midnatt.

– Du kan tänka dig själv hur många bilar det finns i en sådan bilhall, det är nog stora värden som gått upp i rök.

Ingen person ska dock ha skadats vid branden.

Enligt tidigare uppgifter var även Carspect övertänt, men detta stämmer inte. Däremot har lokalerna blivit kraftigt rökskadade.

– Vi har faktiskt lyckats hålla elden stången så här långt och jag hoppas att vi ska kunna rädda deras lokaler från att brinna ner. Men det vet man inte, säger Tomas Lindström.

Foto: Mats Holmertz

Vid 02.30-tiden på onsdagen uppgav räddningstjänsten att det fortfarande brann på flera ställen i Smålands motors lokaler, men att man började få läget under kontroll. Man räknade dock med att vara på plats i många timmar till.

Enligt räddningstjänsten råder det stor explosionsrisk eftersom det finns gastuber inne i Smålands motors verkstadslokal. Ett område på 300 meters radie från branden har spärrats av, det vill säga hela kvarteret runt byggnaden: Från Norra vägen fram till Tyska vägen och korsningen till Engelska vägen. Avstängningen fortsätter från Engelska vägen upp till Amerikavägen och tillbaka till Norra vägen. Detta gäller fortsatt under onsdagen.

Trots att det ligger bostadshus inom radien har dessa inte behövt evakueras.

– Den bedömningen har vi inte gjort, när man befinner sig inne i en byggnad tar den i sig en eventuell smäll, säger Tomas Lindström.

Trots uppmaningar om att hålla sig inomhus samlades ett hundratal människor under kvällen vid avspärrningarna för att följa branden.

Polisen uppger att räddningsledaren på platsen har gjort bedömningen att behövs bevakning på platsen de närmaste 24 timmarna. Polis sköter bevakningen under natten.

Foto: Mats Holmertz

Det finns ännu inga uppgifter om vad som kan ha orsakat branden, som enligt räddningstjänsten tros ha startat i mitten av Smålands motors lokaler.

– Det har upprättats en anmälan om grov mordbrand så att vi kan göra en brandplatsundersökning sedan när branden har slocknat och svalnat, säger Joakim Andrén, inre befäl hos polisen i Kalmar.

En jättelik rökpelare stiger från branden.
Foto: Läsarbild
En jättelik rökpelare stiger från branden.