Läppstiftet kan rivas – om några år

Kalmar Artikeln publicerades
Läppstiftet på Varvsholmen.
Foto: Mats Holmertz
Läppstiftet på Varvsholmen.

Det fuktskadade höghuset Läppstiftet på Varvsholmen kan komma att rivas. Men först måste en ny detaljplan för området tas fram. Och tills dess får de boende nöja sig med renovering av fasaden, har Kalmarhems styrelse nu beslutat.

Läppstiftet byggdes 2002 som ett landmärke på den då nyetablerade stadsdelen i Kalmar. Men huset har de senaste åren haft stora problem med fukt som trängt in i lägenheterna när fasadplattorna lossnat.

Läppstiftets fasadplattor har släppt och har förorsakat fuktskador i huset. Nu har Kalmarhem beslutat att se över möjligheten att ordna en ny detaljplan för området.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Läppstiftets fasadplattor har släppt och har förorsakat fuktskador i huset. Nu har Kalmarhem beslutat att se över möjligheten att ordna en ny detaljplan för området.

Byggfirman Skanska har frånsagt sig det juridiska ansvaret eftersom det gått mer än 10 år sedan bygget och därför kommer nu Kalmarhem att få ta hela smällen.

– Det vi kan säga nu är att inga hyror kommer att höjas på grund av detta, säger Kalmarhems vd Per Stephani.

Kalmarhems beslut är att man nu ska se över möjligheten att ta fram en ny detaljplan för området.

– Som detaljplanen är nu kan vi inte göra några förändringar alls av huset. Om vi ska göra en ordentlig renovering eller rent av riva och bygga nytt så kräver det en ny detaljplan. Och en sådan kommer ta tid att få fram, säger Per Stephani.

Hur lång tid pratar vi om?

– Svårt att säga men Samhällsbyggnadskontoret ska säga sitt plus alla eventuella överklaganden från boenden i närområdet. Det rör sig om en process på flera år.

Fakta

Läppstiftet

Huset byggdes av Skanska och de första hyresgästerna flyttade in 2002. Totalt finns 18 lägenheter i huset.

Hösten 2015 upptäcktes att kakelplattor på fasaden hade lossnat plus att väggar spruckit och vatten trängt in i vissa lägenheter.

Våren 2016 evakuerades tre lägenheter för renovering.

Hösten 2016 tejpades kakelplattorna fast och ett omfattande utredningsarbete av huset sattes igång.

Visa mer...

Är amibitionen att riva huset?

– Det vet vi inte. Först måste en ny detaljplan fram och det är det vi nu kommer att undersöka.

Under tiden kommer man att utföra arbeten med att montera en ny fasadskiva på huset. Den kommer att monteras utanpå den nuvarande fasaden. Det arbetet kommer att påbörjas tidigast under våren 2019.

Under hösten 2018 kommer renovering av de lägenheter som skadats att påbörjas. Det kommer att innebära byten av fönsteromfattningar och parkettgolv samt nya duschväggar, kommoder och spegelskåp i badrummen.

– Vi vet att våra hyresgäster är extremt nöjda med att bo i huset och vi vill göra allt vi kan för att de ska trivas framöver också, säger Per Stephani.

Vad slutnotan för renoveringsarbetet kommer att landa på är oklart, enligt Kalmarhems vd.

– Vi har givetvis tagit fram en kalkyl, men eftersom arbetet ska upphandlas så väljer vi att inte kommunicera några belopp, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.