Annons

Länsstyrelsen varnar för giftiga växter på betesmark

Länsstyrelsen har tillsammans med statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) gått ut med en varning om giftiga och fridlysta växter i betesmarker på grund av torkan.
Kalmar • Publicerad 19 juli 2018
Idegran är en av de växter som är giftiga och kan finnas på betesmark, men den är även fridlyst på vissa platser i Sverige, säger Erik Nordkvist, forskare på SVA.
Idegran är en av de växter som är giftiga och kan finnas på betesmark, men den är även fridlyst på vissa platser i Sverige, säger Erik Nordkvist, forskare på SVA.Foto: Staffan Lindbom

I och med det varma vädret väljer många jordbrukare att flytta sina djur till mark som annars inte används till bete. Nu varnar länsstyrelsen tillsammans med statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för de giftiga växter som kan finnas på marken.

– Det finns väldigt mycket giftiga växter som kan vara farliga för djuren men oftast inte är det på grund av att de inte smakar eller luktar speciellt gott. Nu när det är brist på mat kan det dock vara så att djuren äter upp både det ena och det ändra, säger Erik Nordkvist, forskare på SVA.

Annons

För att undvika förgiftning hos betesdjuren berättar Erik Nordkvist att det är bäst att noga se vad som faktiskt växer på marken innan man släpper ut djuren.

– De flesta växterna är inte farliga vid beröring utan det är till exempel jättebjörnloka som man ska vara lite försiktig med, den kan ge ordentlig irritation på huden om man rör vid den.

Vid misstanke om att ett djur fått i sig någon giftig växt bör man kontakta veterinären så fort som möjligt.

– Symtomen varierar beroende på vilken växt djuret fått i sig. Vanligt vid förgiftning är att djuret blir stirrigt och avsöndrar mer saliv än vanligt men det kan även visa sig i kramper, avvikande hjärtverksamhet och vissa neurologiska symtom, säger Erik Nordkvist.

Giftiga växter är inte det enda som SVA och länsstyrelsen varnar för, utan mjältbrand och fridlysta växter bör man som jordbrukare även ha koll på.

– Mjältbrand är väldigt ovanligt men bakteriesporer från gravar eller liknande kan komma upp ur jorden när torka efterföljs av översvämning. När det handlar om fridlysta växter gäller det att de skärmas av så att djuren inte kommer åt att äta dem, säger Erik Nordkvist.

En lista på vilka växter det är bra att hålla extra koll efter finns på statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) hemsida.

Emil KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons