Länsstyrelsen prioriterar utbetalningar av EU-stöd

Kalmar Artikeln publicerades

Intressenter från hela länet träffades under torsdagen för att diskutera foderbristen i länet.

– Det här är en riktig krissituation för lantbruket. Det är förbaskat torrt i hela länet, säger Håkan Lundgren, ordförande LRF Sydost.

Näringslivet, lantbrukare, kommunerna och länsstyrelsen träffades för att diskutera det allvarliga läget med torkan som dominerar hela landet och inte bara Kalmar län.

– Jag har varit i kontakt med mina kollegor och de har samma situation överallt, säger Thomas Carlzon, landshövding.

– Livsmedelsproduktionen är viktig och vi uppmanar konsumenter och alla offentliga inrättningar att köpa svenskt för det är det som gäller nu.

När det gäller utbetalningar av EU-stöd kommer det arbetet att prioriteras av länsstyrelsen, enligt Marcus Wildenius på myndighetens lantbruksenhet.

– Det handlar om att få ut så mycket pengar som möjligt. På två månader har vi betalat ut 30 miljoner kronor. Vi kommer att betala ut 500-600 miljoner under hösten. När det gäller tillsynen vi gör om det är skötselfel kommer vi sätta avdragen till noll kronor.

Uppmaningen är att använda allt som går att skörda. Kommunerna har hittills erbjudit lantbrukare mark för foder och bete och mark som ska ligga i träda får brukas.

Håkan Lundgren, ordförande för LRF Sydost, konstaterar att det är en krissituation för hela jordbruket.
Foto: Mats Holmertz
Håkan Lundgren, ordförande för LRF Sydost, konstaterar att det är en krissituation för hela jordbruket.

Håkan Lundgren, ordförande för LRF Sydost, konstaterar att det här är en riktig krissituation.

– Risken är att vi tappar en massa produktion framöver om vi inte orkar hålla djuren vid liv. Vi har en livsmedelsstrategi i Sverige att öka vår försörjningsgrad och det måste vi försöka leva upp till, men då måste konsumenten köpa svenskt.

Mats Jönsson, vice vd på Swedish Agro, har daglig kontakt med lantbrukare både i länet och i övriga landet.

– Vi tillverkar foder som kompletterar eller ersätter grovfoder vilket är en bristvara och vi jobbar hela tiden för att hitta fler lösningar. Jag tror inte att vi har sett toppen på efterfrågan ännu. Alla har inte insett vilken kris det är och det har även kommit fram här idag. Vi producerar när vi får en efterfrågan och vi har kapacitet till det, säger Mats Jönsson.

I Kalmar, Kronoberg och Blekinge län finns det totalt 550 mjölkproducenter. Kalmar län tillhör det djurtätaste området i Sverige, betonar Benny Karlsson, områdesansvarig på Växa Sverige.

– Belastningen i Kalmar län är exceptionell. Vi har ett av de djurtätaste områdena i Sverige och det finns inte några extra arealer. Det är jätteviktigt att lantbrukarna inventerar sina foderbehov om det inte redan är gjort.

Samverkansmötena ska fortsätta och ett nytt blir om 14 dagar där man går igenom vad som har hänt och vad som behöver göras.

– Att vi gör det här tillsammans är oerhört viktigt i det här läget, säger Thomas Carlzon.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.