Annons

Länsbor skyldiga 4,5 miljoner i p-böter

Knappt 4,5 miljoner kronor. Den summan är 587 länsbor skyldig Kronofogdemyndigheten i obetalda p-böter.
Kalmar • Publicerad 22 juli 2005

KALMAR LÄN

- För oss innebär alla krav på obetalda p-böter väldigt mycket arbete. Vi gör personliga utredningar på flertalet av dem. Tyvärr verkar det som om många tappat respekten för böteslappen. Men för mig tyder det på ett bristande omdöme att hamna hos oss och våra register på grund av obetalda p-böter, säger Väino Aus, pressombud för Kronofodgemyndighetens Kalmarregion.

Annons

Och det är inte småsummor som Kronofogdemyndigheten försöker driva in.

I dag har 587 personer i länet krav på sig från Kronofogden om obetalda p-böter på totalt 4 463 743 kronor.

- Det första vi göra är att undersöka om personen i fråga har ägodelar vi kan använda för att driva in skulden. I slutänden kan det bli fråga om att vi gör indrivningen via lönen personen får ut, fortsätter Väino Aus.

Svårt att få lån

De personer som hamnar i Kronofogdens register får med automatik samtidigt en betalningsanmärkning. En "prick" som i princip gör det omöjligt att låna pengar, skaffa olika kreditkort, skaffa hyreslägenhet och som till och med kan innebära svårigheter att få anställning.

- Allt arbete med alla p-böter är en tuff belastning för oss, det är tråkigt då just att hamna i vårt register för p-böter känns onödigt, konstaterar Väino Aus.

Barometern-OT har fått ta del

av en tio i topp-lista över personer i länet med skulder för obetalda p-böter. Och det handlar inte om några småsummor.

462 obetalda böter

Störst skuld har en 37-årig man från Kalmar som är skyldig 393 900 kronor för 462 obetalda p-böter.

Annons

De allra flesta av dessa personer har ytterligare skulder hos kronofogden. Den 37-årige man som har störst p-botsskuld är totalt skyldig 505 563 kronor.

- Men det är p-botsslarvet som svarar för den absolut största delen av hans skuld konstaterar Väino Aus.

"Har redan dålig ekonomi"

Barometern-OT talade med den 37-årige mannen.

- Jag hade redan dålig ekonomi så under tre år struntade jag blankt i hur många böteslappar jag fick. Eftersom jag bor på ett ställe där det är svårt att hitta parkeringsplats blev det väldigt många p-böter.

I dag har mannen arbete och får varje månad betala av på sin skuld eftersom kronofogden drar pengar direkt från hans lön.

- Kronofogden tar 3 500 kronor varje månad, det känns naturligtvis inte speciellt kul. Men p-böterna preskiberas ju med tiden.

Är det vanligt med att personer fullständigt, och ytterst medvetet, struntar i att betala sina parkeringsavgifter för att i stället bli bötfällda?

- Det finns ett antal bilar, jag känner ju inte till vem eller vilka som kör bilen, som är ofta återkommande. Men om de medvetet struntar i p-avgiften, det vet jag inte. Men det handlar om ett fåtal bilar och personligen förstår jag inte hur de som parkerar tänker, det blir dyrt med återkommande böteslappar, säger Anders Stridarv, parkeringsvakt på Carpark i Kalmar

Klampar ett förslag

Annons

Om ett knappt år är det tänkt att den statliga parkeringsutredningen, som leds av kristdemokraten Johnny Gylling från riksdagens trafikutskott, ska presentera förslag som gör det lättare för polis och myndigheter att komma åt dem som satt i system att strunta i parkeringsavgifterna.

Ett förslag som kan komma att förverkligas är att felparkerade bilar förses med klampar som gör det omöjligt att köra. För att få tillgång till bilen måste felparkeraren direkt betala för att få bort klampen.

Tänka efter före

Ett förslag som tilltalar Väino Aus.

- Jag tror att vi blir av med de flesta felparkeringar då. Att strunta i p-boten är en sak. Att tvingas bege sig till något bestämt ställe för att lösa ut sin bil är något helt annat, jag tror att det skulle få väldigt många att tänka efter före och betala

p-avgiften, säger Väino Aus.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons