Läkaren: "Otaliga absurda påståenden"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Livet med den 85-åriga kvinnan blev minst lika hektiskt som åren i modebranschen på 90-talet. Det berättar läkaren som stämts för att ha tagit emot en praktvilla av kvinnan, som han bodde med.

På måndagsmorgonen slogs dörrarna upp till rättssalen i Kalmar tingsrätt där tvisten mellan kvinnan, representerad av hennes gode man, och den 45-årige läkaren ska avgöras.

Efter att kvinnans och släktingarnas advokat lagt fram saken för rätten, att läkaren lurat av kvinnan hus, hem och en smärre förmögenhet, redogjorde läkarens advokat för läkarens inställning. Som Barometern berättat tidigare, är ingången att han inte varit kvinnans behandlande läkare, att kvinnan inte stått i beroendeställning till honom och att hon gett honom hus och pengar av en egen vilja och varit fullt klar när hon gjorde det.

Efter att advokaterna beskrivit tvisten ur respektive perspektiv, var det dags för parterna att berätta. Först ut var god man, som också är ett brorsbarn till kvinnan.

När han var i tolvårsåldern flyttade hans familj till Kalmar och umgänget med fastern blev ganska frekvent. I ett par perioder som ung vuxen bodde han också hos kvinnan, i 19-rumsvillan med premiumläge. Senare kom de ifrån varandra en del, men ett intresse hade de gemensamt - aktier.

– Vi diskuterade vad vi skulle köpa, ibland flera gånger i veckan, berättar brorsbarnet.

Första gången han träffade på läkaren var vid ett besök i Kalmar strax efter läkaren flyttat ner.

– Jag hade tänkt mig en äldre gentleman men här var en ung läkare. Det kändes inte riktigt bra. Hela situationen var väldigt konstig.

På senare år har kontakten varit begränsad.

När det är läkarens tur att höras berättar han om sin uppväxt, en karriär i modesvängen och så sin medicinska bana.

– Jag började läsa medicin då jag tyckte det var dags att pensionera mig från mode. Jag läste i Prag för jag ville ha en utländsk utbildning med inriktning mot estetisk kirurgi, en återställande kirurgi efter till exempel brännskador. Så blev det inte, säger han.

I stället åkte han hem och började arbeta på en hälsocentral i norra Sverige, där också hans släkt finns. På läkarkonferens år 2009 i Kalmar sprang han på den äldre kvinnan under en promenad. Det ena ledde till det andra och påsken 2013 bodde han i kvinnans hus.

– Vi blev mer än goda vänner som man blir när man delar en vardag tillsammans. Men jag trodde att livet med henne skulle bli ett liv i lugn och ro. Nähä, så blev det inte. Hon var en energisk och livstörstade människa som ville göra saker.

De reste mycket tillsammans, åt middagar på restaurang och hade många gäster.

En knäckfråga i tvisten är huruvida kvinnan var fullt kapabel att fatta de beslut som gjordes. Journalerna citeras flitigt av båda sidor. Läkaren menar att när kvinnan väl opererats för smärtsamma besvär 2013 så mådde hon bra och hade siktet inställt på framtiden. Recept som andra läkare ordinerat fortsatte han skriva ut.

– Efter hon upprättat sitt testamente 2015 sa hon att "nu är det dags". Hon sa att hon måste upprätta gåvobrevet för att skydda mig. Jag förstod inte då vad det innebar. Hon sa att jag skulle hitta de bäst skickade att upprätta brevet. Jag googlade och det kom upp ett nummer. Jag ringde dem och bokade ett möte. Hon hade beställt hem Budapestbakelser till mötet. Jag öppnade dörren och serverade kaffe. Jag fanns långt inne i köket.

Själva gåvobrevet upprättades på ett andra möte. Också då höll sig läkaren i köksregionerna. De hade inte pratat om innehållet mellan de två mötena, enligt läkaren. Läkaren redogjorde också för resan till Hamburg då kvinnan avslutade sitt konto vid Commerzbank och tog ut motsvarande 2,24 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde. Han menar att de bjudit in två av brorsbarnen att följa med.

– De ville inte med. Då sa hon att "då åker vi själva". Hon ville avsluta bankaffärerna i Hamburg och ville säkerställa den fortsatta renoveringen av vårt älskade hus.

Att kvinnan skulle stå i beroendeställning till honom menar läkaren är befängt.

– Det är ett av otaliga absurda påståenden. Nej. Den som känner den här kvinnan vet att hon inte var beroende av någon eller något.

Förhandlingarna fortsätter hela veckan.