Läkare snabbt omflyttad efter uppsägning

Kalmar Artikeln publicerades

Allan Schygge meddelande landstinget att han tänkte sluta som distriktsläkare i Ljungbyholm för att arbeta åt nystartade Sensia hälsocentral.
Två veckor senare fick han lämna hälsocentralen i Ljungbyholm, omplacerad till Mörbylånga.

– Jag blev uppringd av primärvårdsdirektör Lars Mattsson, han förklarade något om konkurrenssituationen. Det jag reagerar på är att man förflyttade mig så snabbt att jag vare sig hann säga adjö till mina patienter på sjukhemmet eller lämna över till den läkare som skulle efterträda mig. Dessutom undrar jag vad patienterna och deras anhöriga tror, jag har ju inte försnillat kaffekassan eller så, jag är tvångsförflyttad, säger Allan Schygge.
– Jag har arbetat i Ljungbyholm under två år nu. Många av mina patienter är äldre och sjuka, de kommer inte att lista om sig. Jag och mina kollegor har tillsammans med anhöriga så att säga försökt att sanda i livets nedförsbacke, det känns väldigt tråkigt att inte kunna avsluta det arbetet, att inte kunna ta farväl av både patienter och anhöriga, förklarar Allan Schygge.
Det är en mer förvånad och besviken än irriterad Allan Schygge som bjuder in till sitt rum på vårdcentralen i Mörbylånga. I 21 år, sedan 1989, har han arbetat åt landstinget i Kalmar län. Han har varit primärvårdsläkare i alla år utom tre då han arbetade på länssjukhusets akutmottagning.
– Jag har tackat nej till otaliga privata erbjudanden, jag har alltid varit en förespråkare för landstingets verksamhet. Men när Anders Lindgren på Sensia ringde mig och erbjöd mig möjligheten att vara med och bygga upp en helt ny kvalitetsinriktad verksamhet, då blev jag intresserad och tackade ja. Jag trodde ju inte att jag skulle förflyttas, de patienter som eventuellt vill ha mig som läkare kan ju lista sig hos mig när jag börjar på Sensia i januari även om jag nu tvingas arbeta några veckor i Mörbylånga, säger Allan Schygge.
Att arbeta i Mörbylånga är i sig inte något som Allan Schygge har något emot, tvärtom. Han trivs med både kollegor och patienter. Det är sättet att placera honom där han vill ifrågasätta.
– Om jag har förstått det rätt är det första gången landstinget tvångsomplacerar en läkare. Man gör det utan att egentligen kunna motivera varför. Samtidigt måste man nu ersätta mig i Ljungbyholm med en inhyrd läkare, det känns inte bra, säger Alla Schygge.