Lägre temperaturer på väg – se upp med halka

Väder Artikeln publicerades
Det har snöat mycket i norra delen av landet i helgen. I södra Sveirge väntas det regn, men också sjunkande temperaturer vilket gör att det är stor risk för halka.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det har snöat mycket i norra delen av landet i helgen. I södra Sveirge väntas det regn, men också sjunkande temperaturer vilket gör att det är stor risk för halka.

Nu varnar SMHI för halka i södra Sverige. Det väntas en del regn och när temperaturerna samtidigt sjunker är risken för halka stor.

Samtidigt har det snöat kraftigt i norra delen av landet.

Mycket moln och lokala skurar. Så har det sett ut i sydöstra Götaland.

I natt väntas en uppklarning och att temperaturerna sjunker ner mot noll grader. Då finns det risk för att våta vägbanor fryser på och därmed en stor risk för halka. Temperaturerna förväntas ligga runt noll grader upp till några plusgrader vid kusten den kommande veckan, medan det inåt landet kan bli några minusgrader.

I norra Sverige har det snöat kraftigt under helgen. På sina håll har det kommit så mycket som två decimeter snö.

– Störst mängd ser ut att ha kommit i Norrlands inland och det kan fortsatt komma stora mängder, men inte i samma intensitet, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Under eftermiddagen och kvällen väntas nordvästvindar med torrare luft dra in över delar av västra Svealand och delar av Götaland där det då klarnar upp.

– Eftersom vi har haft en del nederbörd finns det risk att våta vägar fryser till i samband med det, varnar Gadd.

Nederbördsområdet i norr väntas ligga kvar under måndagen men med inslag av regn längs Norrlandskusten. I samband med de nordliga vindarna kommer kallare luft att föras ned över landet, vilket kan ge lite regn eller snö på sina håll även i södra Sverige i början av veckan.

För många vägar i mellersta och norra Sverige varnar Trafikverket redan för besvärligt väglag och strax norr om Mora och i trakterna mellan Umeå och Östersund klassas det som mycket besvärligt.

– På tisdag kommer snöfallet att upphöra på de flesta håll i Norrland, lågtrycksområdet som har legat över oss senaste tiden kommer förskjutas mot sydost, säger Gadd.

Under mitten av veckan väntas ett högtryck växa in över landet och det ser inte så lovande för den som hoppas se snöflingor dingla ned utanför fönstret på Luciadagen.

– Det kan säkert förekomma en del byar av regn eller snö längs delar ostkusten, men på övriga håll ser det ut att bli mest uppehåll i samband med att det här högtrycket växer in.