Kvinnlig list och mod ledde fram till gripandet

Kalmar Artikeln publicerades
På torsdagen vittnade kvinnan från Missing People om hur det gick till när hon förmådde 23-åringen att erkänna mordet. Bilden togs i samband med att hon trädde fram i Barometern.
På torsdagen vittnade kvinnan från Missing People om hur det gick till när hon förmådde 23-åringen att erkänna mordet. Bilden togs i samband med att hon trädde fram i Barometern.

Under våndor och liggande i sängen som ett ledset barn avslöjade 23-åringen hur han mördade Göran Lundblad. Kvinnan lyssnade noga samtidigt som hon smekte hans huvud

Så ska det ha gått till när den mordåtalade mannen erkände att det var han och sambon som låg bakom mordet i Norra Förlösa 2012. Detta enligt huvudvittnet i det uppmärksammade målet, en kvinna medlem i organisationen Missing People.

I en till sista plats fylld rättssal i Kalmar tingsrätt berättade hon på torsdagen med egna ord om sin insats för att lösa mordet.

I drygt tre timmar redogjorde hon för sitt engagemang i sökandet efter Göran Lundblad och hur hon lyckades med det polisen gått bet på, att hitta kroppen och få fram ett erkännande.

Kvinnan ska tidigt ha blivit övertygad om att det var det åtalade paret som låg bakom mordet.

Flera gånger efter försvinnandet försökte hon förgäves etablera kontakt med paret. Men de ville inte hjälpa Missing People i deras arbete.

I maj i år hände dock något. Den 23-årige mannen började visa ett mer personligt intresse för huvudvittnet.

Efter några inledande korta möten började han att öppna sig allt mer. Detta ledde fram till en omfattande sms-konversation och ett högst personligt fyra timmar långt telefonsamtal som tidigare spelats upp i tingsrätten.

I förhöret uppgav kvinnan att syftet med kontakten med 23-åringen var att bygga upp ett förtroende. För det var alla medel tillåtna.

Under samtalet både ljög och överdrev hon saker om sig själv för att binda honom närmare till sig. Den taktiken lyckades hon uppenbarligen med för bara några dagar senare ville 23-åringen besöka henne i Gamleby. "Han hade något viktigt att berätta".

Det som sedan hände i lägenheten är det som tidigare framgått i en intervju i Barometern med huvudvittnet.

Mannen kom in och gav ett nervöst intryck. Kvinnan hälsade honom välkommen och de pratade om en del vardagliga saker som relationsproblem och annat.

Hon lyssnade noga och påpekade vid ett tillfälle att hon hatar när människor ljuger.

– Hur kan du läsa mig så bra? Tror du att jag är involverad i Göran Lundblads försvinnande? undrade 23-åringen.

– Jag tror inte. Jag vet, fick han till svar.

Det fick honom att avslöja sin hemlighet. "Det var som att trycka på en knapp. När han väl kom i gång rann det bara på", säger kvinnan.

Allt eftersom han berättade sjönk han allt längre ner i den säng de satt i. Hans ord var fyllda med ångest och för att trösta strök kvinnan honom över håret och undrade hur han orkat bära på sitt tunga minne så länge.

Hennes redogörelse för samtalet var oerhört detaljrik och sammanhängande. Inget tycks ha undgått henne när hon samma dag skrev ner det hon fick höra från 23-åringen.

Tålmodigt och koncentrerad svarade huvudvittnet på ett stort antal frågor från åklagaren. De gånger hon var osäker sade hon ifrån men oftast hade hon ett svar till hands.

– Vilket fantastiskt minne du har! utbrast åklagare Gunilla Öhlin vid ett tillfälle.

Vid bordet till höger om vittnet satt det åtalade paret och lyssnade uppmärksamt. Båda med papper och penna framför sig.

Då och då tittade 23-åringen bort mot kvinnan i vittnesbåset och hörde hur anklagelserna hopade sig mot honom. Ibland skakade han bara på huvudet och log lite försiktigt.

Kvinnans redogörelse för hur 23-åringen berättat om hur han sköt Göran Lundblad och hur han och sambon sedan forslade bort kroppen stämmer väl överens med vad hon tidigare uppgett i polisförhör och intervjun i Barometern. Samma sak gäller deras ansträngningar för att efter mordet städa bort alla spår.

Under förhöret fick hon frågan om vad motivet till mordet skulle kunna vara.

– Kvinnan var arg och ledsen på Göran Lundblad. Min känsla är att 23-åringen dödade honom för att han dels älskade henne, dels skulle skulle få ekonomisk vinning av mordet.

Upplevde du det som att han talade sanning?

– Jag vill påstå att han var väldigt ärlig.

Efter erkännandet och när 23-åringen var på väg hem till Norra Förlösa agerade huvudvittnet snabbt.

Det första hon gjorde var att ringa sin man för att uppmana honom att sätta familjen i säkerhet. Sedan kontaktade hon polisens utredare och informerade om erkännandet. Dennes reaktion på hennes privata spaningsarbete blev:

– Vad fan håller du på med! Lås dörren och sitt still, uppmanade han henne.

Kvinnan tog honom på orden. Skakig och rädd låste hon in sig i lägenheten och började skriva ner de uppgifter som avslöjade vad som egentligen hände den försvunne Göran Lundblad

Torsdagens vittnesförhör, som fortsätter på måndag, kan vara det viktigaste under hela den långa rättegången.

En stor del av åtalet bygger på huvudvittnets uppgifter. Till viss del har dessa kunnat styrkas av polisutredningen, till exempel att Göran Lundblad sköts i säng och platsen för var han blev nedgrävd.

Men ytterst kommer det att handla om vilket värde domstolen tillmäter kvinnans berättelse. Kort sagt, hur trovärdig är hon?

När rättegången återupptas på måndag i nästa vecka är det försvarsadvokaternas tur att fråga ut huvudvittnet. Eftersom både mannen och kvinnan nekar till mord blir det deras uppgift att slå hål på huvudvittnets utsaga och hitta luckor som visar att hon inte till fullo talar sanning.

På en punkt har det dock med all önskvärd tydlighet visat att det hon uppgett stämmer. Det var tack vare henne och hennes inspelning på mobiltelefonen som polisen efter nästan två års fruktlöst utredande hittade Göran Lundblads kropp.