Kvinna ska ha antastats under biskopens besök

Kalmar Artikeln publicerades

En kvinna har anmält att hon blev sexuellt trakasserad i samband med biskopens besök i EU-migrantlägret vid Salve på tisdagen.

– Helt occeptabelt, säger biskop Fredrik Modéus.

Det var i samband med att biskopen Fredrik Modéus besökte EU-migranternas bosättning ute vid Salve som en kvinna ska ha trakasserats sexuellt. Kvinnan var där som en del av en grupp som besökte romerna.

Vid ett tillfälle, när hon samtalade med en man, kom hon en bit bort från övriga i gruppen. Ganska snart ska fler män ha anslutit. Och hon blev ofredad genom att hon flera gånger blivit tafsad på bröstet.

– Det som hände är jättetråkigt framför allt för vår medarbetares skull. Det är också tragiskt i ett större perspektiv, de sexuella ofredande ökar och det är många kvinnor som drabbas av det här, säger kvinnans arbetsgivare.

Vad har ni som arbetsgivare gjort?

– Vi har polisanmält saken, sedan har vi också kopplat in en kristerapeut som tagit sig an vår medarbetare. Hon är fortfarande väldigt uppriven över det som har hänt.

Får detta några konsekvenser över hur ni kommer att arbeta ute vid Salve?

– Vi vill inte undvika att åka dit. Men vi kanske ska tänka ut en del steg i förväg.

Biskop Fredrik Modeus märkte ingenting under besöket. Han var runt och skaffade sig en uppfattning om Stadsmissionens verksamhet på Salve, pratade med de som bor i husvagnen och samlade till gemensam bön.

– Tyvärr uppmärksammade ingen av oss fyra det inträffade då vi var involverade i samtal med olika boende i lägret, säger han. Men det är helt oacceptabelt, vi ska aldrig tillåta sexuella trakasserier.

Men han vill att man ska undvika kollektiv bestraffning av romerna ute vid Salve.

– Jag vill vädja att inte låta denna händelse leda till att utsatta EU-migranter som grupp skuldbeläggs.