SMHI om landdjävulen: ”Kan vara kraftfulla”

Bergavik Artikeln publicerades

En kvinna i Bergavik fick sig en överraskning när en märklig vind avbröt den stilla lördagseftermiddagen. Enligt SMHI kan det röra sig om väderfenomenet ”landdjävul”.

Vid klockan kvart i tre på lördagseftermiddagen satt Maria Pajkin i skuggan under ett parasoll på sin uteplats i Bergavik när hon plötsligt hörde ett märkligt ljud. Det dånade och skramlade, och längre bort på gatan fick hon syn på något som hon aldrig tidigare sett.

Det var ett moln som inte såg ut att vara mer än åtta meter högt som rörde sig fram på gatan i det annars så soliga och vindstilla vädret. På grannens tomt stod en flaggstång med en Kalmar FF-flagga som började fladdra ordentligt när molnet kom närmare. Bara några ögonblick senare hade vinden vält Maria Pajkins parasoll, och den tunga betongfoten som hör till.

– Det gick nästan att se virveln. Det var otäckt, särskilt ljudet. Det skramlade så att jag trodde att något skulle gå sönder, säger Maria Pajkin.

Maria Pajkin
Foto: Privat
Maria Pajkin

Även hennes moster, som bor någon kilometer ifrån, hade sett den stora virveln.

– Förmodligen var den där innan den hade kommit till oss. Hon och hennes grannar hade gått stänga balkongen för att det yrde in så mycket. Björkarna stod helt böjda.

Enligt SMHI har inga rapporter om kraftiga vindar kommit in från området. Det går heller inte att säga vad det kan ha varit för väderfenomen utan mer information, men det mest troliga svaret är att det rörde sig om en stoftvirvel.

Så här ser en stoftvirvel ut:

Stoftvirvlar förekommer vanligtvis i öknen, men är inte helt ovanliga i Sverige. Virvlarna bildas vid soligt, torrt väder och under i övrigt lugna väderförhållanden. Oftast är stoftvindarna inte särskilt kraftiga, men de kan bli uppemot 50 meter höga och uppnå stormstyrka, enligt SMHI.

– Jag är 52 år och jag har aldrig sett något liknande. Det såg ut precis som något man ser på tv. Det syntes att det inte var normalt, säger Maria Pajkin.

Senare hörde även Mikael Öberg av sig med en siktning från stranden i Kårehamn. Han berättar att virveln han och hans sällskap såg var större, och att den slet upp parasoller 20–30 meter upp i luften.

”Föräldrar slet sina barn från stranden och sprang iväg med dem upp mot parkeringen ifrån virveln”, skriver Mikael Öberg i ett mejl till tidningen.

Fredagen den 20 juli, vid 11-tiden, togs den här bilden av Carina Olsson på Gränsö i Västervik.
Foto: Privat/Carina Olsson
Fredagen den 20 juli, vid 11-tiden, togs den här bilden av Carina Olsson på Gränsö i Västervik.

Även i Västervik siktades en virvel och när SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt får se en bild på den bekräftar han att det rör sig om en stoftvirvel.

– De är oftast väldigt kortlivade, men de kan vara kraftfulla så om man ser en ska man kanske inte gå fram utan snarare hålla avstånd, säger han.

Han beskriver det som att den här typen av virvlar är väldigt vanliga och beror på att vindar kolliderar. De är vanligare i värme eftersom varm luft stiger och de syns bättre i torka eftersom mer stoft då följer med upp i virveln.

– Det kommer ju fortsätta vara varmt och torrt, men det ser inte ut att bli speciellt blåsigt, så det är svårt att säga något om sannolikheten att det blir fler stoftvirvlar framöver. Men det är definitivt större chans att få se dem i det här varma och torra väderläget, säger Marcus Sjöstedt.

 

Såg du också den potentiella ”landdjävulen”? Hör i så fall av dig till tips@barometern.se.