Kraftig översvämning i centrala Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Tony Carlsson

Översvämmade fastigheter, trafikkaos och strömavbrott. Det kraftiga regnet under måndagen gav upphov till stora problem.

"Ett tag var läget akut", sa Anna-Lena Antoni på Kalmar Vatten.

(UPPDATERAD 17:00)

TV: David Bergström, Barometern

  Sammanlagt kom omkring 50 millimeter regn under en tiominutersperiod. På grund av det myckna regnet, drabbades delar av kommunen av rejäla översvämningar.

  I korsningen av Norra vägen och Nygatan i centrala Kalmar svämmades gatan över, sedan en brunn sprungit läck. Flera bilar fastnade i vattenmassorna.

  – Vissa kör och vissa kör inte, några står helt stilla, säger förbipasserande Catharina Finnman.

  Anna-Lena Antoni på Kalmar Vatten beskrev läget som riktigt akut ett tag. Strax innan klockan 14 hade 10-15 personer ringt in om översvämmade källare, förråd och tvättstugor. Vid 16.30-tiden hade den siffran stigit till ett 20-tal.

  – Det är i princip omöjligt att förbereda sig när det sker så fort och i en sådan mängd. Men vi tog in all personal som över huvud taget fanns tillgänglig. Vi hyrde också in tre spolbilar för att suga upp vattnet. Jag har ingen exakt tid när vi var klara, men alla som har bett om hjälp har fått det, säger Anna-Lena Antoni.

  Även Räddningstjänsten hade fullt upp på grund av regnet. Insatsen, som pågick i flera timmar, koncentrerades till Smedby, där flera källare fick pumpas på vatten, bland annat på Gröna gatan, Liljevägen och Dörbyvägen.

  – Vi har sammanlagt haft ett tiotal ur styrkan som har hjälpt till. Av de rapporter jag har fått in har skadorna i fastigheterna inte varit alltför omfattande, men visst har det förekommit vattenskador, absolut, säger Räddningstjänstens styrkeledare Lasse Håkansson.

  Enligt Eon var det som mest 5 700 hushåll som var utan ström. Den stora majoriteten hade dock fått tillbaka elen redan efter en timme. Avbrottet orsakades av ett blixtnedslag i Eons anläggning, vilket var tur i oturen, menar presschefen, Jakob Holmström

  – Hade blixten träffat längre ut i elnätet hade det i värsta fall kunnat orsaka bränder. Det var olyckligt så klart att 5 700 var strömlösa.