Kraftig brand i Berga centrum – byggnad totalförstörd

KALMAR Artikeln publicerades

En kraftig brand har i natt rasat i Berga centrum, i byggnaden med bland annat spelbutik, apotek och en mindre livsmedelsbutik. Fortfarande på onsdagsmorgonen pågår släckningsarbete på platsen. Polisen uppger att branden misstänks vara anlagd.

– När vi kom fram hade det redan brunnit igenom upp på vinden och var brandspridning längs hela vinden, säger Karl-Johan Dahlén, räddningschef vid räddningstjänsten i Kalmar, till fotograf Mats Holmertz på plats vid branden (lyssna i filmklippet).

Byggnaden som brunnit är den med spelbutik, apotek, en mindre livsmedelsbutik och en frisör. Hela fastigheten är totalförstörd. Men räddningstjänsten har lyckats förhindra branden från att sprida sig till närliggande byggnader.

– Det var mycket kraftig rökutveckling under natten och man förberedde för att utrymma äldreboendet som ligger i närheten, men räddningstjänsten fick mer kontroll på branden så det behövde aldrig göras. Men det var nära, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Här är byggnaden som har brunnit:

Räddningstjänst från Kalmar, Färjestaden, Voxtorp, Rockneby och Tvärskog har i natt arbetat med att bekämpa branden. Även polis och ambulans har varit på plats.

Branden upptäcktes av en förbipasserande strax efter klockan 2. Redan då brann det med stora lågor inne i livsmedelsbutiken. Vid 6.30-tiden pågår släckningsarbetet fortfarande och ett område kring Berga centrum är avspärrat. Det finns inga uppgifter om personskador.

Polisen uppger på onsdagsmorgonen att branden misstänks vara anlagd och utreds som grov mordbrand.

– Man fick misstankar om det väldigt snabbt efter att polis och räddningstjänst kom till platsen. Det brann bland annat på flera ställen i butiken och då kan man misstänka att det inte startat naturligt, säger Evelina Olsson.

Polisen uppmanar nu vittnen att höra av sig på telefonnummer 114 14.

– Vi är väldigt intresserade av att prata med personer som kan ha gjort iakttagelser, både intill butikerna och i närområdet, säger Evelina Olsson.

ICA Supermarket i Berga centrum uppger att de har öppet som vanligt under dagen. Region Kalmar län meddelar att även hälsocentralen och Folktandvården i Berga centrum håller öppet.

 

Se bilder från branden i natt:

Se bilder från natten

 

Så här såg det ut vid 6-tiden på onsdagsmorgonen:

Berga centrum på onsdagsmorgonen

 

Det är inte första gången det brinner i Berga centrum. Fotograf Mats Holmertz var även på plats vid branden 2011 då flera byggnader eldhärjades i en anlagd brand. Även 2015 brann det på platsen, men då upptäcktes elden snabbt och kunde släckas. Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har räddningstjänsten också fått släcka anlagda småbränder i området.

Artikeln uppdateras.

 

SE FILMER FRÅN BRANDEN I NATT:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.