Kommunen säljer Kalmar biogas

Kalmar Artikeln publicerades

Alla var överens om en av Kalmar största miljösatsningar, alla utom Miljöpartiet. Försäljningen av Kalmar biogas klubbades i fullmäktige.

Kalmar har pumpat in uppemot 50 miljoner kronor i bolaget Kalmar ­biogas. Vid fullmäktige på måndagen såldes det förlusttyngda bolaget för åtta miljoner kronor. En förlustaffär? Nja, inte enligt politikerna.
– Det här är kanske den största miljösatsningen på senare tid, säger Johan Persson (S).
– Det är en försäljning, det är ingen satsning. En gång i tiden så var vi Sverige­ledande på utvecklingen inom biogas. Med avvecklingen av bolaget släpper vi alla ambitioner, säger Anna Thore (MP).
Försäljningen av Kalmar biogas till Famax och More biogas Småland var måndagseftermiddagens mest debatterade ämne. Och det blev på många sätt alla mot Miljöpartiet. Sju partier var för en försäljning, endast Miljöpartiet var emot, även om Jonas Löhnn (MP) gick emot partilinjen.
Februarifullmäktige var i övrigt tunt på viktiga frågor. Det som var genomgående var annars interpellerande politikers dåliga researcharbete. Ingegerd Petersson (C) undrade varför det slängdes mat för 13 miljoner kronor på äldreboende. Något som Dzenita Abaza (S) tyckte var märkligt eftersom den summan motsvarade hela omsorgsnämndens livsmedelsbudget. Björn Brändewall (FP) undrade varför det inte fanns några särskoleelever på fritids­gården Monokrom, men fick snart veta av Marianne Dahlberg (S) att fem elever från särskolan visst gick där.