Kommunalrådet ryter till mot …Nordeas beslut

Kalmar Artikeln publicerades

Kommunalrådet Bertil Dahl (V) tycker att Nordeas agerande är oansvarigt och att Kalmar kommun bör hitta en ny finansiell partner.

På onsdagen meddelade Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos att bankens huvudkontor flyttar till Finland. Beslutet togs efter en sex månader lång utredning och det var finansminister Magdalena Anderssons (S) planer om att kraftigt höja avgifterna för bankerna som fick Nordea att fundera på en landsflytt.

Kalmar kommun använder i dag Nordea till alla sina finansiella transaktioner och betalar varje månad ut löner via banken till omkring 6 000 anställda. Beskedet om flytten fick kommunalrådet Bertil Dahl (V) att reagera.

– Jag tycker att Nordeas agerande är både oansvarigt och oacceptabelt. Skattebetalarna har gått in och stöttat bankerna under deras kris. Då måste Nordea vara med och ta sitt ansvar. Det är rent av ologiskt att flytta till Helsingfors, säger kommunalrådet.

Nu tycker Bertil Dahl (V) att Kalmar kommun måste se över upphandlingen och byta finansiell partner.

– Vi hanterar skattepengar och måste se till att de används på ett socialt och etiskt bra sätt. Då kan vi inte använda en bank som inte tar sitt ansvar. Vi ska föra affärer med seriösa banker.