Kommunala ordningsvakter ska skapa trygghet i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Trygghetsfrågorna är prioriterade för Moderaterna. Ett tydligt vallöfte som M-trion Jan R Andersson, Tomas Tobé och Christina Fosnes presenterade är 270 fler polisanställda till länet under de kommande sex åren.
Foto: Mats Andersson
Trygghetsfrågorna är prioriterade för Moderaterna. Ett tydligt vallöfte som M-trion Jan R Andersson, Tomas Tobé och Christina Fosnes presenterade är 270 fler polisanställda till länet under de kommande sex åren.

Trygghetsfrågorna, lokalt i Kalmar län. De prioriterar Moderaterna. Vallöftet handlar om 270 fler polisanställda till länet och att göra det möjligt för kommunerna att anställa fler ordningsvakter.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, besökte på tisdagen Kalmar. Tillsammans med de lokala partiföreträdarna Jan R Andersson och Christina Fosnes presenterades partiets förslag för en ökad trygghet.

– Bakgrunden till våra förslag är att allt fler upplever Sverige som otryggt, det måste vi ta på allvar. Därför är grunden i vårt förslag en satsning på betydligt fler poliser, för Kalmar läns del handlar det om 270 polisanställda. Vi vill också göra polisutbildningen mer attraktiv genom att betala tillbaka studiekostnaden till dem som stannar i polisyrket under minst fem år, säger Tomas Tobé.

På lokal nivå vill Moderaterna både satsa på lokala ordningsvakter under övergångstiden fram till dess nya poliser finns på plats och på flera olika förebyggande insatser för att öka tryggheten.

– Vi har de senaste åren kunnat se hur antalet poliser i vårt län har minskat. Den utvecklingen måste vändas. Det handlar om att medborgarna, även på landsbygden, ska känna trygghet och att de kan lita på att polisen kommer när så behövs, förklarar Jan R Andersson.

– Vi vill också satsa på andra trygghetsskapande insatser, att bussarna åter börjar köra turer sent på kvällarna är ett exempel att på olika sätt arbetar, i dialog med de boende, för att öka tryggheten i kommunens mest utsatta bostadsområden är ett annat. Men framför allt vill vi att staten snabbt gör det möjligt för oss kommuner att kunna anställa ordningsvakter för att skapa trygghet i hela kommunen, inte enbart i några få områden, fyller Christina Fosnes i.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.