Klart: De tävlar i årets sandskulpturfestival

Kalmar Artikeln publicerades
Förra året tog det äkta paret Paul och Remy Hoggard, som representerar Nederländerna/Storbritannien, hem segern med sitt konstverk Orangutang.
Foto: Veronika Karlsson
Förra året tog det äkta paret Paul och Remy Hoggard, som representerar Nederländerna/Storbritannien, hem segern med sitt konstverk Orangutang.

Ansökningar kom från hela världen.

Nu är lagen klara till årets sandskulpturfestival vid Kalmarsundsbadet.

– Det blir en spännande blandning, säger Edwin Böck, konstnärlig ledare.

Totalt har det kommit in 22 ansökningar och nu har juryn valt ut åtta låg från världens alla hörn som ska göra upp om snyggaste sandskulpturen i sommar.

– Det är ett par nya lag som aldrig varit hos oss och sedan gamla bekantingar som varit här flera gånger. Det finns inte så många i världen som kan det här med sanden, och vi vill ha de duktigaste, de som är världsbäst, säger Edwin Böck, konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival som festivalen heter.

Bland de tävlande i år återfinns bland annat ett lag från Mongoliet, med lagledaren Munkh Erdene Tsagaan i spetsen.

– Jag har aldrig träffat dem tidigare så det ska bli spännande att se vad de går för. De har skickat in en fin skiss och bilder på det de har gjort tidigare. De är jätteduktiga så väldigt kul att få hit dem, säger Edwin Böck.

Edwin Böck, konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival.
Foto: Anton Lernstål
Edwin Böck, konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival.

Trots att förra årets festival inte hade något officiellt tema var det mycket skulpturer av djur. Det kommer det även finnas i år.

– Ni slipper inte djurtemat helt och hållet, haha. Vi kommer att ha några pandor, en krokodil och en sköldpadda. Så några djur kommer dyka upp i alla fall, säger Edwin Böck.

Nytt för i år är att ett av de tävlande lagen är ett traineelag från Sverige.

– Det är två tjejer som gör det här för första gången. Vi vill få fler duktiga sandskulptörer och då måste man ge dem en chans, säger Edwin Böck.

Liksom förra året blir det också aktiviteter för barn och unga i anslutning till festivalen.

Årets festival hålls den 8–12 juli.

fakta

Deltagande lagen

Lag 1: Sverige. Lagledare Lars Fager.

Lag 2: Sverige (traineelag). Lagledare Linda Granström.

Lag 3: Ryssland. Lagledare Aleksandr Skarednov.

Lag 4: Norge/ Irland. Lagledare Elisabet Kristensen.

Lag 5: USA. Lagledare Gresham Glover.

Lag 6: Tyskland. Lagledare Frankiska Agrawal.

Lag 7: Italien. Lagledare Vittoria Parrinello.

Lag 8: Mongoliet. Lagledare Munkh Erdene Tsagaan.

Visa mer...

LÄS MER:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.