Kirurgklinik får kritik för testikelbehandling

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En 29-årig man som behandlats för testikelcancer får rätt i sin kritik mot kirurgkliniken. Han felmedicinerades och fick inte möjlighet att spara spermier innan en testikel opererades bort.

Mannen fick cancer i oktober 2016. Det upptäcktes också att han hade börjat få blodproppar i benen och då opererades han snabbt. Men medicineringen med blodförtunnande som han fick för propparna doserades inte om, vilket gjorde att han fick problem med blödningar efter operationen. Nu kritiserar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kirurgkliniken för misstaget. Mannen fick opereras flera gånger till och vården har inte heller dokumenterat alla överväganden kring behandlingen på rätt sätt.

Dessutom opererades mannens ena testikel bort utan att han fick information om möjligheten att spara spermier för nedfrysning. Kirurgkliniken har konstaterat att medicineringen enligt rutinerna skulle ha ändrats innan operationen. De här bristerna har gjort att man har konstaterat att gällande rutiner ska aktualiseras för personalen.