Kick-off för nya digitala coacher

Kalmar Artikeln publicerades

I fjol utbildades 80 gymnasieelever till digitala coacher. Nu pågår utbildningen av 30 nya.

På måndagen hade Kalmarsunds Gymnasieförbund kick-off för andra kullen digitala coacher i Kalmarsalen. Deltagare är elever från samtliga skolor inom Kalmarsunds gymnasieförbund som själva fått ansöka om att bli coacher.
– Man måste inte vara ett tekniskt geni för att bli digital coach. De som söker tillhör två olika grupper. Dels är det tekniknördar och dels elever som är intresserade av pedagoggik och undervisningssätt, säger Jonas Knutsson som är IKT-pedagog i Kalmarsunds gymnasieförbund.
IKT står för information, kommunikation och teknik.
– Det är en bättre titel än det traditionella IT, det är kommunikation som är den viktigaste biten, säger han.
Jonas Knutsson och hans kollegor har träffar med de digitala coacherna på skolorna varje vecka.
– De digitala coacherna har två roller. Dels fungerar de som extra teknisk kompetens på skolorna och dels bidrar de med sin åsikt om vad som är viktigt och fungerande i den digitala världen, säger han.
– Coacherna har gjort ett jättejobb när datorerna delades ut till ettorna. Då fick de prova på hur det är att vara lärare under en till fyra dagar.
Jennifer Bonér och Lisa Madestam går båda i årskurs tre på Jenny Nyströmsskolan och har varit digitala coacher i ett år.
– Det har verkligen varit intressant och kul att testa att ha en ledarroll, säger Lisa Madestam.
– När elevdatorerna har delats ut har vi stått själva inför en klass, och det är något jag aldrig trodde att jag skulle klara att göra. Jag hade aldrig ens funderat på att undervisa eller att föreläsa innan, säger Jennifer Bonér. Båda var intresserade av datorer, men inga datanördar.
– Vi har lärt oss massor under det här året, säger Lisa Madestam.