KD: Länet behöver fler medicinska sekreterare

Kalmar län Artikeln publicerades
Kristdemokraterna Gudrun Brunegård och Jimmy Loord vill snabbutreda utbildning för medicinska sekreterare. ”Behovet blir jättestort de kommande åren.”
Foto: Torsten Strömberg
Kristdemokraterna Gudrun Brunegård och Jimmy Loord vill snabbutreda utbildning för medicinska sekreterare. ”Behovet blir jättestort de kommande åren.”

Medicinska sekreterare blir snart en bristvara inom landstinget. Det vill kristdemokraterna ändra på genom att utreda ny utbildning.

– Av landstingets 426 medicinska sekreterare kommer 150 att gå i pension inom de närmaste fem åren, och tillströmningen är dessvärre ganska liten, säger Gudrun Brunegård, oppositonslandstingsråd för Kristdemokraterna i landstinget.

Därför föreslår hon, tillsammans med läkaren och verksamhetschefen Arne Sjöberg och riksdagskandidaten Jimmy Loord, i en motion att landstinget utreder möjligheten att utbilda fler på hemmaplan. Enligt KD-politikerna kan de medicinska sekreterarna innebära en avlastning för andra yrkesgrupper inom vården. Till exempel har även undersköterskor numera en hel del administrativa uppgifter.

– Landstinget har ju flera folkhögskolor i länet, och Vimmerby folkhögskola har just en sådan utbildning, men det finns ingen i södra länsdelen, säger Gudrun Brunegård.

– Och de som utbildas i Vimmerby får nästan omedelbart anställning.

Landstinget har två folkhögskolor södra länet, Högalid i Smedby och Skogsby på Öland.

– Vi tänker kanske först på Högalid, men finns det förutsättningar i Skogsby vore det också bra , säger hon.

Innebär förslaget att det behövs extra pengar?

– Det kan det kanske göra, men det får utredningen visa, säger Gudrun Brunegård.

– Och om utredningen sätter i gång snabbt kan vi kanske ta ett beslut redan i höst.