Kärleken stod i centrum när Zaida Catalán begravdes i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Många vackra blommor, både från privatpersoner och organisationer, fyllde domkyrkans kor under fredagens begravning av Zaida Catalán. En målad ängel omfamnade den enkla träkistan som pryddes av röda rosor och vit ranunkel.
Foto:Johanna Eriksson
Många vackra blommor, både från privatpersoner och organisationer, fyllde domkyrkans kor under fredagens begravning av Zaida Catalán. En målad ängel omfamnade den enkla träkistan som pryddes av röda rosor och vit ranunkel.

”All you need is love” brusade från orgeln när den mördade FN-medarbetaren Zaida Catalán begravdes i Kalmar domkyrka på fredagen. Kärleken, och saknaden, präglade akten.

Många männi­skor hade kommit till Domkyrkan för att ta farväl av Zaida Catalán. Förutom anhöriga, nära vänner och FN-kolleger fylldes bänkarna av politiker och partikamrater, men också av många unga människor med vita rosor i händerna.

Flera FN-medarbetare fanns på plats, och avdelningschefen Moussa Ba höll tal, medan utbildningsminister Gustav Fridolin representerade regeringen och Miljöpartiet.

Kärleken, och glädjen över att finnas till på jorden, var också det genomgående temat för musiken, som framfördes av Saga Björling och Magnus Bergman. Det var sånger både av Laleh, Violetta Parra och Beyoncé.

Kyrkoherde Anna Lundin Leander var officiant, och begravningsakten hölls både på svenska och engelska.

– Som sexåring frågade Zaida Catalán sin mamma vad hon kunde välja för jobb för att stoppa orättvisor. Redan då ville hon förändra världen, juridiken blev hennes bana, sade Anna Lundin Leander.

Med en handfull jord från ett dagbrott i östra Kongo-Kinshasa förrättade hon sedan överlåtelsen. ”Av jord är du kommen, jord skall du åter varda”.

Domkyrkans kor var fyllt av blommor, från enskilda och olika organisationer. Den enkla vita kistan hade en omfamnande ängel målad på ena sidan och pryddes av röda rosor och vit ranunkel.

På ett bord intill stod bilder av Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp, som tillsammans med fyra kongolesiska tolkar mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa i slutet av mars.

Många av talarna vittnade om Zaida Cataláns stora engagemang för mänskliga rättigheter, men de nämnde också hennes smittande livsglädje. Systern Elizabeth Morseby lyfte fram tilliten, medan mamman Maria Morseby tackade alla som kommit för att hedra hennes dotter och det svåra uppdraget.

– De offrade sina liv för att stoppa våldet i Kongo, sade hon.