”Kan ha varit en mobilisering mot SD”

Växjö/Kalmar Artikeln publicerades
Professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet tror att SD:s lite svagare siffror kan bero på att valdeltagandet blev högt.
Foto: Birgitta Hultman
Professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet tror att SD:s lite svagare siffror kan bero på att valdeltagandet blev högt.

Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare, men ändå inte. Många trodde på betydligt bättre siffror. Enligt statsvetaren Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet kan det höga valdeltagandet orsakat en inbromsning för SD.

84,4 procent av de röstberättigade gick till valurnorna vilket var en dryg procent högre än 2014. Den höga siffran kan ha spelat in på Sverigedemokraternas något lägre resultat, 17,6 procent, enligt Magnus Hagevi som är professor i statskunskap.

– Det är intressant att notera att de opinionsinstitut som haft SD lägst var de som fick rätt den här gången, säger han.

Varför blev det så?

– Det är säkert flera faktorer, men det kan ha varit en mobilisering mot SD. Till exempel gick både Socialdemokraterna och Moderaterna bättre än de sista opinionsundersökningarna visade. Folk som kanske tänkt strunta i att gå och rösta gjorde det och det brukar traditionella partier tjäna på.

På lokalnivå i Kalmar län går SD lite sämre i flera kommuner än på riksplanet. Din förklaring?

– Dels är integrationsfrågan ofta en riksfråga och sedan kan det spela roll att det saknas starka lokalpolitiker inom SD plus många tomma stolar lokalt.

Det som gjort starkast intryck på statsvetaren var Kristdemokraternas starka valspurt fram till 6,4 procent. Även i Kalmar län gick KD framåt på bred front.

– Jag tror det beror på tre saker. Dels en partiledareffekt – Ebba Busch Thor gjorde ett starkt intryck i debatterna – dels kom deras sakfrågor som äldrefrågor och familjen fram i slutskedet och dels handlade det nog en del om taktikröster från andra allianspartier.

Att Miljöpartiet, trots stor klimatdebatt, gjorde ett svagt val tror Magnus Hagevi beror på partiet haft svårt att få genomslag för sin politik i regeringsställning.

– Miljöpartiet har tvingats till för många kompromisser. De har inte kunnat peka på regeringens misslyckanden tillräckligt, säger han.

Valresultatet gör det parlamentariskt svårt att hitta en stark regering. Magnus Hagevi har svårt att se någon naturlig regeringsbildare.

– Först skulle jag vilja säga att de lagar som gäller gör det väldigt otydligt att förstå läget. Men om vi utgår från att det resultat som nu gäller blir det slutliga så skulle jag tro att talmannen kommer att ge Stefan Löfvén uppdraget att försöka bilda regering. Men om han kan det återstår att se. Annars kommer budet att gå till Ulf Kristersson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.