Kambuakunder kan tvingas betala skatt

KALMAR Artikeln publicerades

Kunderna tror att deras vinst är skattefri.

Men det är inte säkert, enligt Skatteverkets expert. Inte ens om det kunderna får tillbaka bara är egna investerade pengar och inte spelvinster.

Kalmar HC:s ifrågasatta storsponsor Kambua marknadsför sig med att kunderna inte behöver betala skatt på den avkastning de får på sina placeringar i bolaget. Kambuas vd och grundare, Stefan Sandström, motiverar det med att avkastningen är spelvinster och att ”de redan är beskattade hos respektive bolag”.

Men enligt Skatteverkets rättslige expert, Olof Wallin, är det långt ifrån säkert att upplägget är skattefritt.

2014 och 2015 blev Stefan Sandström själv skönstaxerad på 5,3 miljoner kronor plus ränta. I omprövningsbeslutet lämnade Stefan Sandström flera olika uppgifter till Skatteverket om varifrån pengarna skulle ha kommit.

• 20/5 2016: Provisionsbaserad lön från Kambua. Skatteverket fick aldrig in något anställningsavtal.

• 21/6 2016: Pengarna kom från sporttrading. Skatteverket fick inte in underlag för att bevisa det.

• Vid ett annat tillfälle uppgav Sandström för Skatteverket att pengarna var ej skattepliktiga lån.

I sina beslut slår Skatteverket fast att det är Stefan Sandström som har kontrollerat kontot i Hongkong, och att han har tagit ut kunders pengar för privat bruk. Därför bedömer Skatteverket att Kambua-pengarna ska betraktas som enskild näringsverksamhet i Sverige och att den därmed ska beskattas.

I kundernas fall är det svårare att avgöra om pengarna ska beskattas. Det finns många oklarheter, både när det gäller vad avkastningen kommer ifrån och kring bolagets verksamhet.

Till kunderna säger Stefan Sandström att avkastningen är spelvinster. Men till Skatteverket sade han så sent som i mars 2017 att det inte finns någon verksamhet utan att spelroboten ska tas i bruk först i januari 2018.

Om avkastningen ändå bedöms som spelvinster – vad gäller då?

– Det beror på var vi bedömer att spelanordnaren är. Finns spelanordnaren inom EES (EU och Island, Liechtenstein och Norge) så är spelvinsterna skattefria. Skulle spelanordnaren finnas i Sverige så är det skattefritt, men olagligt enligt lotterilagen eftersom han skulle behöva ett tillstånd som bara Svenska spel får. Bedömer vi att spelanordnaren finns där bolaget är registrerat – på Seychellerna – så är spelvinsterna inte skattefria utan beskattas som kapital, med 30 procent, säger Olof Wallin.

Hur bedömer ni var spelanordnaren finns?

– Där den huvudsakliga ledningen och organisationen finns.

I Kambuas fall är ledningen – Stefan Sandström – skriven i Kalmar och det verkar också vara därifrån bolaget organiseras.

Om spelroboten inte tas i bruk förrän 2018 – hur bedöms utbetalningarna då?

– Det kan absolut inte uteslutas att vi kan komma fram till att det kan vara beskattningsbart. Om det bedöms som avkastning av kapital beskattas det med 30 procent. Men det är helt beroende av vad det står i avtalet mellan kunden och bolaget.

Om det är som Skatteverket tror, att kunderna bara får tillbaka sina egna eller andra kunders inbetalda pengar – hur bedöms det då?

– Även om det skulle vara ett bedrägeri kan det fortfarande vara tal om att utbetalningarna ses som avkastning av kapital och i så fall är det 30 procent skatt, säger Olof Wallin, rättslig expert på Skatteverket.

Webbpuff

Granskningen

I en serie artiklar har Barometern granskat Kalmar HC-sponsorn Kambua International och hittat ekobrott, näringsförbud, lögner med mera. Läs hela granskningen på webben.

Visa mer...