Kalmars present till Robert Gustafsson: En egen gata

KALMAR Artikeln publicerades
Här får Robert Gustafsson ta emot sin egen gata ur kommunalrådet Johan Perssons hand. 3 bilder
Här får Robert Gustafsson ta emot sin egen gata ur kommunalrådet Johan Perssons hand.

Tioårsjubileum för sommarteatern i Kalmar. Då uppvaktas Robert Gustafsson av Kalmar kommun. På söndagskvällen överraskades han på scenen i Krusenstiernska – med en tavla och äran att få namnge i en gata i Kalmar.

Det är för tionde året i rad som Robert ­Gustafsson spelar teater i Krusenstiernska träd­gården i Kalmar. Det ville kommunen fira genom att uppkalla en gata efter ­skådespelaren.

– Jag hoppas inte det är en återvändsgränd bara, bakom någonstans på torget där folk går och pinkar, skämtar Gustafsson varpå publiken viker sig dubbel.

Kommunalrådet Johan Persson vill inte avslöja hur länge utmärkelsen funnits i kommunens ­planering men säger bland annat så här i sin moti­vering till priset:

– Att han också bor i ­Kalmar, är med och driver restaurang och kan prata ”redig Kalmaritiska” gör att vi nu vill besvara hans kärlek genom att i evig tid namnge en gata efter ­Robert Gustafsson.

2007 fick de första gat­orna namn efter levande personer, något som är speciellt för just Kalmar. Idén kom från kommunalrådet Johan Persson (S)som ville hitta ett sätt att tacka dem som hade gjort något bra för Kalmar.

Under överraskningen hade Johan Persson även med sig en tavla upp på scen som han över­lämn­ade till Robert Gustafsson. Med orden Tack by Kalmar föreställer tavlan de tio olika teaterföreställningarna som satts upp i ­Krusenstiernska sedan 2008. Vad gäller placeringen av gatan har kom­munen ännu inte bestämt var den ska ligga.

– Det planeras nya områden frekvent så vi får se var det passar, säger Malin Bolander, kommunikatör på Kalmar kommun.

Robert Gustafsson säger själv att han gärna ser en liten rastlös gata som har rask och gles trafik.

Har du något favoritområde i Kalmar där du skulle vilja se din gata?

– På Ängö eller någonstans bakom slottet kanske, säger Robert Gustafsson.

Vid överraskningen fanns bland annat Robert Gustafssons fru och flera av hans vänner och släktingar i publiken. Vad gäller de traditionsenliga teater­föreställningarna är det inget som skådespelaren planerar att sluta med i första taget.

– Vi kör tio år till det ­lovar jag, säger Robert Gustafsson inför en fullsatt Krusenstiernska ­publik.

Så sent som i torsdags var Robert Gustafsson med och gjorde stadens gator och torg roligare med små budskap på brunnslock.

Teatern i Krusenstiernska firar tio år i år och Gustafsson berättade så här när vi bad honom om en återblick. Årets uppsättning i Krusenstiernska har hittills mött ovationer från både publik och recensenter, däribland Barometerns Anna Törnblad. Hon skrev så här om Flaggan i topp, som drog många kändisar till premiären.

Sedan tidigare har även Vicky von der Lancken förärats en egen gata i Kalmar. Vilka de övriga profilerna som fått egna gator är kan du se i faktarutan nedan.

Fakta

Tolv män och sex kvinnor

2007 fick de första gatorna namn efter levande personer. Idén kom från kommunalrådet Johan Persson (S), som ville hitta ett sätt att tacka dem som hade gjort något bra för Kalmar.

Gatorna i Ljusstaden eller Östra Vimpeltorpet: Lech Walesas gata, Alice Babs gata, Hans Villius gata, Raine Navins gata, Gunilla Skyttlas gata, Skotte Lindes gata, Gizella Pallays gata.

Vid Ikea: Ingvar Kamprads gata.

Vid Arenan: Nanne Bergstrands.

I Läckeby: Ciddens väg, efter poeten Bengt ”Cidden” Andersson.

Ljungbyholm: Olof Johanssons väg.

Vid Jenny Nyström-skolan: Tomas Arvidssons gata.

Vid nya Linnéuniversitetet: Agneta Bladhs plats.

Hittills utnämnda men inte placerade vägar: Jeanette Erlandssons gata, Kay Wieståhls gata, Ronny Nilssons gata, Vicky von der Lanckens gata och Per Jarlbos gata.

Visa mer...