Kalmarkrogar är ute till försäljning

Linköping/Kalmar Artikeln publicerades
Hamnkrogen är en av fyra restauranger som nu säljs.
Foto:Paul Madej
Hamnkrogen är en av fyra restauranger som nu säljs.

Kalmars stora krogimperium, Kalmarkrogar, har blivit ett ekonomiskt fiasko. Nu är fyra av koncernens krogar ute till försäljning.

Efter flera år av mångmiljonförluster har ägarna nu fått nog. Företagsmäklaren Exitpartner i Linköping har fått i uppdrag att försöka sälja fyra av imperiets krogar – tillsammans eller var för sig.

– Det stämmer att vi har fyra restauranger till försäljning. Sedan återstår att se om det finns någon intressent. Om det skulle visa sig att vi inte hittar köpare som vill betala det vi vill så behåller vi krogarna, säger delägaren Thomas Axeheim.

De fyra krogar som säljs är Hamnkrogen, Byttan, Sarangi och Café Nilsson. Däremot behåller ägarna Pizzeria Paros med den lönsamma Pizzafabriken.

  – Det stämmer att vi planerar att behålla Pizzafabriken. Ser man det ur ett lönsamhetsperspektiv så är det den enhet som levererat resultat. Men man ska aldrig säga aldrig om vi skulle få ett tillräckligt intressant bud, säger Thomas Axeheim.

  Känns det som ett misslyckande att tvingas sälja de här fyra restaurangerna?

  – Det är klart att man kan se det så. Det handlar om ekonomi och vi har inte lyckats hitta någon lönsamhet.

  Mäklaren Rolf Edmark på Exitpartner säljer restaurangerna under sekretess vilket gör att han inte får uttala sig om det finns någon intressent i nuläget eller ens vilka krogar det rör sig om.

  – Jag hänvisar alla frågor till ägarna, säger han.

  Enligt Thomas Axeheim är det inte troligt att det blir någon försäljning förrän tidigast i slutet på augusti.

  Restaurang Byttan i stadsparken har Kalmarkrogar hyrt av Kalmar kommun och har avtal fram till april nästa år. Enligt serviceförvaltningens chef Benny Wennberg förs diskussioner med bolaget med ett övertagande.

  – Vi har fått många förfrågningar om lokalen. Vi kanske gör som med Stensö camping. Vi går ut med ett förfrågningsunderlag och vill ha in goda idéer om hur man kan utveckla verksamheten, sade Benny Wennberg till Barometern 28 maj.

  Att krogarna nu är till salu får anses som ganska väntat eftersom krogimperiet kantats av ekonomiska bakslag och svarta rubriker. Senast i våras fick krogarna sprittillståndet indraget efter oreglerade skatteskulder.

  Koncernbolaget Invest in Kalmar AB bildades 2007 av Thomas Axeheim, Ronny Nilsson, Pontuz Löfgren och Mike Dimoulious med ambitionen att skapa en bred restaurangfamilj för olika syften.

  Men satsningen blev kostsam och ägarna fick snabbt skjuta till stora pengar för att täcka förlusterna – och trots ett antal åtgärder vände inte trenden. 2011 valde Pontuz Löfgren att hoppa av men förlusterna har fortsatt för bolaget.

  Bara sedan 2012 är det samlade förlusten för Invest in Kalmar 26,5 miljoner kronor.