Kalmarhem: "Det är någon nästan varje månadsskifte"

Kalmar Artikeln publicerades

Det blev för stor arbetsbelastning i månadsskiftena att besiktiga alla lägenheter som någon flyttade ur. Nu kontrolleras städningen bara om någon klagar.

Det är några år sedan som Kalmarhem slutade besiktiga städningen av lägenheter.

– Vi gör ingen städbesiktning. Vi gör en vanlig besiktning av tapeter, golv, ytskikt och annat. Det görs inte i samband med flytten utan i befintligt skick, alltså med möbler och allt, säger Marie Sjö, kundvärd på Kalmarhem.

Den besiktningen kan göras en tid innan den befintliga hyresgästen ska flytta ut och tittar alltså inte alls på städningen.

– Om den nya hyresgästen inte är nöjd med städningen får de höra av sig till oss. En av våra bovärdar kommer då ut till lägenheten och tittar. Skulle det vara så att städningen inte är godkänd kontaktar vi den gamla hyresgästen för att få det åtgärdat. Kan den personen inte städa skickar vi en städfirma och så får den gamla hyresgästen fakturan. Alternativet är att den nya hyresgästen åtgärdar själv mot en timersättning, säger Marie Sjö.

Anledningen till att man har slutat kontrollera all städning är att arbetsbelastningen blev för hög.

– Vi fick inte ihop det eftersom de flesta flyttar i ett månadsskifte så det blev väldigt många besiktningar just då. Nu har vi bovärdar på standby i månadsskiftena för att åka ut. Det är någon nästan varje månadsskifte, säger Marie Sjö.

Hon menar att hyresgästerna får eller kan söka upp information om att det är så här när de flyttar in.

– Det finns information att söka fram om det här på vår hemsida och den nya hyresgästen får inbjudan till den besiktning av tapeter och sådant som görs. Där får man också mer information om man är med, men det är inte alla som är det, säger Marie Sjö.