Kalmarbygdens lucia överraskade farmor

Kalmar Artikeln publicerades

– Nej, nej, neej, blev du det?

Kalmarbygdens lucia 2018 heter Ella Petersson. Hennes största fan, farmor, jublade när nyheten förmedlades över telefon.

Vid 14.30-tiden tågade representanter från Barometern och Rädda Barnen in i ett av klassrummen på Stagneliusskolan i Kalmar. När det stod klart att en av eleverna i klassen, Ella Petersson, 16 år, blivit årets lucia utbröt jubel.

– Det känns jättebra, min mamma och min farmor kommer att bli väldigt nöjda. Jag tycker det är jättekul, jag har sett fram emot att vara med. Jag älskar att sjunga, säger Ella Petersson.

Kalmarbygdens lucia 2018 heter Ella Petersson och kommer från Öland.
Foto: Mats Holmertz
Kalmarbygdens lucia 2018 heter Ella Petersson och kommer från Öland.

Att bli lucia kräver dedikerade anhängare. Och Ella Petersson har sin främsta anhängare i farmor.

– Min farmor röstade väldigt många gånger. Jag har gått och kollat in fönsterna hela dagen och varit jättenervös. Vi luciakandidater har en grupp där vi har skrivit hela dagen och uppdaterat varandra.

Varför vill du bli lucia?

– Det känns som en ära att representera Kalmar. Min farmor ville att jag skulle bli lucia, det är en stor grej för henne.

Några minuter senare ringer Ella Petersson upp farmor med den glada nyheten.

– Nej, nej, neej, blev du det? Då måste jag prata med dig i kväll. Har du någon kappa som är varm? Du får inte åka i trasiga byxor. Blev du det Ella, är det verkligen sant? Jag är så lycklig nu. Det var mycket strävan och slit, men det var det värt, säger farmor.