Kalmarborna mobilsurfar mest av alla i Kalmar län

Kalmar Artikeln publicerades
Mobilsurfandet har ökat rekordartat det senaste året. Kalmar toppar bland de kommuner som ökat mest.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Mobilsurfandet har ökat rekordartat det senaste året. Kalmar toppar bland de kommuner som ökat mest.

Alltfler lägger alltmer tid på att mobilsurfa. Och i Kalmar är siffran högre än någonsin.

Det visar statistik från mobilföretaget Telenor.

Det senaste året har mobilsurfande ökat med över 50 procent. Men Kalmar kommun sticker ut i statistiken. Här är ökningen 62 procent.

Telenor tar siffrorna som intäkt på att det behövs ett mobilnät med hög kapacitet.

– Det är därför som vi bygger ut vårt mobilnät i hela landet.

Mobilsurfandet har ökat rekordartat bland svenskarna. Förra året betalade vi för första gången mer för mobilabonnemanget än för den fasta telefonen, enligt post- och telestyrelsen.

Den största anledningen är självklart att allt fler använder så kallade smarta telefoner och surfar och laddar ned material.

Och det är den mobila datan som står för de största utgifterna. Det handlar om mer pengar än vad vi lägger på sms och mms tillsammans.

Det är med bakgrund av detta som bland annat Telenor tillsammans med Tele2 miljardsatsar på en utbyggnad av mobilnätet med drygt 40 procent i de södra delarna av landet.

– Utbyggnaden ska tillgodose det allt större användandet av tjänster. Det är tjänster som kräver kraftfullare nät, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

I Kalmar kommun är dock nätutbyggnaden inte klar än. Fram till slutet av 2016 kommer återstående del av utbyggnaden färdigställas.