Kalmarbor hängs ut som porrsurfare

Kalmar Artikeln publicerades

Sex Kalmarbor och nio oskarshamnare hängs ut som porrsurfare för att de inte betalat för påstådd nedladdning av film.

Det kritiserade bolaget JD Finans hävdar att de gör rätt och hän­visar till ett beslut som kammaråklagare Thomas Hagman i Kalmar har fattat.
I september förra året lade han ner ett antal förundersökningar­ mot bo­laget.
Barometern kunde redan för två veckor sedan berätta om blufföretaget som skickar ut falska skadeståndskrav till privatpersoner. Flera länsbor har den senaste tiden fått fakturor hemskickade med krav på betalning. De hävdas ha laddat ner porrvideor utan att betala för det.
Fakturorna, som innehåller personens IP- och mobil­telefonunnummer, ligger på några hundra kronor till uppemot flera tusen.
Under nyårshelgen skickade företaget ut ett meddelande med en länk till en internetsida där de som inte betalar sina krav snarast hotades hängas ut med namn.
–?De här bolagen tjänar stora pengar på att folk blir rädda och absolut inte vill bli förknippade med porrsajter.
– Jag tror inte att man behöver vara orolig för att bli uthängd, sa Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till Barometern den 5 januari.
Men nu har det hänt. Sju Kalmarbor har hamnat på porrsurfslistan. De ska, enligt företaget, ha vägrat betala.
På deras hemsida tickar dessutom en klocka ner. Om tre dagar kommer alla ”porrsurfare” att hängas ut.
JD Finans hävdar att kraven som man ställer är ”legitima” och hänvisar till ett beslut som kammaråklagare Thomas Hagman i Kalmar har fattat.
I det beslutet står dock att det är tveksamt om företaget kan ställa krav på skadestånd. Filmerna är lätta att uppfatta som gratisprov.
”Vidare är hotet om polisanmälan av utpressnings­karaktär. Kravbrevet strider mot god inkassosed.”
På det hela taget anser Hagman att bolagets för­farande är tvivelaktigt. Att gå därifrån till att styrka brott och uppsåt är dock svårare. Därför lades förundersökningarna ner.
Detta beslut tar JD Finans nu som intäkt för att man gör rätt i sina hot.
Enligt Svensk Handel finns det tre saker den som blivit drabbad bör göra: Bestrid fakturan, polis­anmäl och kontakta Svensk Handel.