Kalmar prisas för sitt förebyggande arbete

Kalmar Artikeln publicerades
Roger Holmberg, socialnämndens ordförande, Cecilia Frid, socialchef, och Kjell Lindberg, före detta ANDT-samordnare i Kalmar kommun.
Foto: Pressbild
Roger Holmberg, socialnämndens ordförande, Cecilia Frid, socialchef, och Kjell Lindberg, före detta ANDT-samordnare i Kalmar kommun.

Kalmar har utsetts till Årets förebyggande kommun 2018 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Priset delades ut på konferensen Drogfokus i Uppsala och togs emot av Kjell Lindberg, tidigare ANDT-samordnare, Cecilia Frid, socialchef och Roger Holmberg, socialnämndens ordförande.

Vandringspriset delas ut varje år och går till en kommuns som på ett föredömligt och framgångsrikt sätt tagit ”initiativ till, inspirerat, implementerat, drivit eller förvaltat ett ANDT-förebyggande arbete lokalt”.

– Jag har jobbat med de här frågorna i många år. Det är alltid kul när arbetet i Kalmar kommun blir uppskattat i landet. Att få det här priset gör mig stolt och glad och det sporrar de som ska fortsätta arbetet i Kalmar kommun. Det här visar också att vi har ett gott samarbete och väl fungerande nätverk, säger Kjell Lindberg i ett pressmeddelande.

Fakta

Motiveringen

Priset Årets förebyggande kommun tilldelas en kommun som uppnår höga poäng i det så kallade Preventionsindex. Preventionsindex omfattar faktorer som policy och struktur, samverkan och genomförande av insatser för att minska tillgång och efterfrågan. Särskild vikt för detta pris läggs vid kvaliteten på kommunens policy för alkohol- och drogförebyggande arbete.

Årets kommun har:

• En genomarbetad policy/struktur på central nivå där fackförvaltningarna själva får ta fram aktiviteter för att stödja genomförandet av målen i kommunen.

• En tjänsteperson som har varit en driven samordnare och har haft 100 % tjänst att samordna ANDT-frågorna.

• En god tillsyn och samverkan när det gäller ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak) i kommunen.

• En god samverkan internt i kommunen men även i den ideella sektorn liksom på den regionala nivån.

• Kommunen har beprövade arbetssätt i sin verktygslåda till sitt förfogande och arbetar ständigt för att utveckla arbetet.

Visa mer...