Annons

Kalmar län saknar toppolitiker i EU-valet

Raden 8, 12, 14, 14 och 15. Det är inte ett felaktigt Lottotips. Det är placeringarna för länets toppkandidater på EU-valsedlarna. Det ska till en enorm överraskning för att Kalmar län ska ta plats i EU-parlamentet.
Kalmar län • Publicerad 19 februari 2019 • Uppdaterad 29 mars 2019
26 maj går svenska folket till val. då ska 20. kanske 21, politiker väljas in i Europaparlamentet. Men för Kalmar län blir det ett val utan lokala toppkandidater. Endast en lokal politiker, Max Troendlé (MP), är placerad på en topp tio plats på sitt partis valsedel.
26 maj går svenska folket till val. då ska 20. kanske 21, politiker väljas in i Europaparlamentet. Men för Kalmar län blir det ett val utan lokala toppkandidater. Endast en lokal politiker, Max Troendlé (MP), är placerad på en topp tio plats på sitt partis valsedel.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

På fredag är det 94 dagar kvar, den 26 maj är det val i Sverige, val till EU-parlamentet. I dag har Sverige 20 parlamentariker men kan få 21 om Brexit blir verklighet.

I valet ställer tio partier, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Kristdemokraterna·, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna, Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet upp.

Gudrun Brunegård är nominerad till plats tolv på KD:s valsedel.
Gudrun Brunegård är nominerad till plats tolv på KD:s valsedel.Foto: Mats Andersson
Annons

Samtliga dessa partier har nu nominerat klart och valsedlarna är spikade. Eftersom Anna Hedh (S) inte ställer upp för omval är Kalmar läns chanser att åter få en EU-parlamentariker väldigt små. I EU-valet räknas nämligen hela Sverige som en valkrets och för att bli personvald krävs minst 5 procent av ett partis väljare (i en valkrets) i EU-valet.

Erik Ciardi är nominerad till plats 14 på Centerpartiets valsedel.
Erik Ciardi är nominerad till plats 14 på Centerpartiets valsedel.Foto: Peter Holm

Fördelade på partier är länets lokala toppkandidater väl kända från de svenska valen. Toppkandidaterna är:

MP: Max Troendlé, plats 8.

KD: Gudrun Brunegård, 12

C: Erik Ciardi, 14.

M: Elin Landerdahl, 14.

S: Lena Segerberg, 15.

SD: Martin Kirchberg, 21

V: Richard Deichmann, 32

L: Tommy Lindström, 35

Annons

Fi och Piratpartiet har inte några lokala kandidater.

Hur ser man då som politiker på en valrörelse där man själv egentligen inte har någon större möjlighet att vinna en personlig parlamentsplats?

Max Troendlé är nominerad till plats åtta på MP:s valsedel.
Max Troendlé är nominerad till plats åtta på MP:s valsedel.Foto: Anders Johansson

För Max Troendlé (MP) är det inte något problem.

– Jag har, ärligt, inte några ambitioner att komma in i EU-parlamentet 2019. Jag trodde faktiskt att jag skulle hamna på den nedre halvan av vår valsedel, plats 20-40, så jag är otroligt hedrad av förtroendet att placeras så högt upp som plats åtta, säger Max Troendlé.

Vad betyder EU-valet för dig?

– Jag ser på EU-valet med mycket stort allvar, det är ett väldigt viktigt val. Jag ska inte säga att jag känner glädje och lust inför valrörelsen, det handlar mer om allvaret. Det finns ett antal stora viktiga frågor i EU-valet som jag vill vara med och driva.

– För oss i Miljöpartiet är självklart miljö- och klimatfrågorna mycket tunga. Men det handlar också exempelvis om att EU måste klara av att säkra de mänskliga rättigheterna. De är hotade i flera delar av Europa, inte minst i flera länder i Östeuropa. Vi har inte märkt mycket av dessa mörka krafter i Sverige än. Men om de krafter som idag går kraftigt framåt i Ungern skulle sprida sig är de här problemen snart också här hos oss, förklarar Max Troendlé.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons