Två byggen i Stockholm ska få all energi från Kalmar

KALMAR Artikeln publicerades
Solna United, en av två Stockholmsbyggen som ska få sin energi från Kalmar.
Solna United, en av två Stockholmsbyggen som ska få sin energi från Kalmar.

Under minst 20 år framöver ska Kalmar Energi producera el till två nya kontorsbyggen i Stockholm. Företaget har skrivit ett mångmiljonavtal med Skanska som innebär att en ny etapp byggs av Törneby Solpark vid Kalmar Öland Airport.

– Att under så lång tid leverera energi till en specifik anläggning är något nytt. Det är Skanska som driver den utvecklingen för att få höga miljövärderingar i sina fastigheter, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi.

Det är bygget Sthlm new 03 i Hammarbyhamnen och kontorshuset Solna United (ska stå färdigt juni 2019) som ska få sin energi helt från solparken i Kalmar. För att klara det byggs nu en ny etapp vid Kalmar Öland Airport med sammanlagt 5 000 kvadratmeter solceller till en kostnad av drygt 8 miljoner kronor.

Sthlm new 03, den andra av två byggnader som får energi från Kalmar.
Sthlm new 03, den andra av två byggnader som får energi från Kalmar.

Nästan tre fjärdedelar av energin från den nya etappen kommer uteslutande gå till husen i Stockholm. Resten hamnar hos Emmaboda Energi och miljö och ett antal mindre konsumenter.

Det finns fortfarande utrymme för att bygga ytterligare en etapp vid solparken.

– Skanska bygger mycket hus och har många kunder som efterfrågar sådana här lösningar. Vi hoppas och tror att vi ska hitta fler projekt tillsammans, säger Staffan Larsson.

Finns det några lokala intressenter?

– Jag tror att det än så länge är mest i storstadsregionerna man försöker bygga för att få de högsta poängen i miljövärderingen. I Kalmar är det enda exemplet jag känner till Länsförsäkringars kontor som de byggde för ett antal år sedan. Vi har fört diskussioner lokalt och mötts av positiv respons, men det har inte lett till någon affär ännu, säger Staffan Larsson.

FAKTA

Byggnaderna som energin går till

Sthlm new 02

Ett mindre bygge som ingår i den stora ombyggnaden vid Hammarbyhamnen.

Solna United

Ett kontorshus på drygt 35 000 kvadratmeter som ingår i utvecklingen kring Friends Arena.

Ska stå färdigt i juni 2019.

Visa mer...