Kalmar är länets bästa skolkommun

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar kommun är länets bästa skolkommun och fjärde bäst i landet.

För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Kalmar kommun toppar i år länsrankingen och är därmed länets bästa skolkommun. På andra plats kommer Borgholm och på tredje plats Oskarshamn.

– Målmedvetenhet och långsiktighet i skolutvecklingsarbetet ger resultat, jag vill rikta ett grattis till Kalmar kommun som med hjälp av hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare lyckats bli bäst i länet, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Kalmar län har precis som förra året sju kommuner på topp-100. Dessutom klättrar sju av totalt elva kommuner i länet i rankningen.

    På nationell nivå slutar Kalmar kommun på en fjärdeplats tätt efter Ovanåker, Orust och Vellinge som toppar listan. I fjol rankades Kalmar som landets tolfte bästa skolkommun.

    – Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand i samma pressmeddelande.

    Lärarförbundets årliga rankning är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier. I år görs utnämningen i ljuset av en skriande lärarbrist - en situation som påverkar alla landets kommuner.

    – Lärarbristen måste vara högsta prioritet för alla kommuner som måste anstränga sig rejält för att bli attraktiva lärararbetsgivare. Det som krävs är högre löner, bättre villkor och större tillit till lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand i pressmeddelandet.