Kalmar 2017: ”Arenor, pooler och läkare i rätten”

Kalmar Artikeln publicerades

Kommunens inköpslista för arenor slog alla rekord 2017. Shoppingrundan kostar hundratals miljoner kronor, men så äger också kommuninvånarna numer en egen arena för elitfotboll och snart en för innebandy också.

Till det kommer löften om ishall och ny simhall är inte längre bara en vision. Arbetet med att dra upp detaljerna är i full gång.

Se där, några axplock ur arenafloran, som av många är mycket efterlängtad. För egen del kommer jag minnas arbetsåret som det år där jag bekantade mig med historien om en läkare, en förmögen äldre kvinna och en spektakulär villa. Vem som har rätt till huset? Det får vi veta efter nyår.

Renovering av Läppstiftet ute på Varvsholmen
Foto: SUVAD MRKONJIC
Renovering av Läppstiftet ute på Varvsholmen

Icke att förglömma helller: Papi-affären och Perssons pooler – två nyheter som kretsade kring Kalmarhem. Sedan har vi Kambuagranskningen, samt det vittrande läppstiftet på Varvsholmen.

Kort sagt – 2017 var ett händelserikt år. Nästa år är det val. Vi kan nog räkna med en och annan nyhet då också.

Emma Arenius

Fem sakar att minnas från 2017:

• En 14-årig, gift och gravid flicka omhändertas av Mönsterås kommun och familjehemsplaceras mot hennes och makens vilja. Beskedet att skilja paret orsakade tumult inne på socialkontoret. Frågan om barnäktenskap engagerar.

Den gamla fabriksbyggnaden i Påryd med plastberget.
Foto: Mats Holmertz
Den gamla fabriksbyggnaden i Påryd med plastberget.

• Den stinkande plasten i Påryd har varit en följetong. Grannarna har plågats av flugor och gnagare och kommunen utdelar höga viten. Men plasten är kvar.

Hotellplanerna i Ölandshamnen har hittills inte gått att matcha mot riksintresset.
Foto: Sandell Sandberg
Hotellplanerna i Ölandshamnen har hittills inte gått att matcha mot riksintresset.

• Foppa-hotellet i Ölandshamnen har gäckat Kalmarborna länge och väcker starka känslor både för och emot. Från att ha varit upptryckt på allahanda broschyrer talas det numera tyst om projektet.

• Norlandias äldreboenden Liljan och Ståthållaren hamnar i blåsväder sedan anställda avslöjat hur de gamla på boendena har det. Bland annat har dementa lämnats liggande i sin egen avföring på grund av personalbrist. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ansvariga politiker röt i ordentligt men några minimikrav på bemanning ställdes inte vid upphandlingen.

• Företaget Kambua gick in som storsponsor för Kalmar HC. En granskning visade att Kambuas vd dömts för grovt bokföringsbrott tidigare och att det fortsatt finns frågetecken kring företaget. Kalmar HC har valt att fortsätta samarbetet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern-OT och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.